7 detinguts en 12 registres en diverses províncies en una operació policial en què s’han intervingut 66 quilos de speed i 7 d’heroïna

Un agent de la Policia Nacional condueix un dels detinguts a una inspecció d'un vehicle transformat per portar droga.

La Policia Nacional ha desarticulat un entramat
delictiu constituït per organitzacions criminals de
narcotraficants que operaven en diverses províncies espanyoles. a la
operació s’ha detingut 17 persones per delictes de tràfic de drogues i
pertinença a organització criminal, i s’han practicat 12 registres
domiciliaris a Pontevedra, Ourense, Madrid, Lleó, Santander i País
Basc. Els agents han confiscat 66 quilograms de speed (sulfat de
amfetamina), més de 7 quilos d’heroïna, 134 glans d’haixix, 250 grams
de pastilles d’haixix, 30 grams de cocaïna en roca, dos revòlvers, un
pistola detonadora, una escopeta de canons superposats i 130.000
euros en efectiu. El proveïdor de l’estupefaent, de nacionalitat turcoholandesa,
mantenia unes estrictes mesures de seguretat i les reunions i
entrevistes amb els distribuïdors eren en persona, arribant a efectuar en
un sol dia desplaçaments de més de mil quilòmetres a l’efecte.

Un any d’investigació

La investigació va començar aproximadament el juny de l’any passat, quan els agents van centrar el seu focus en una organització assentada a la ciutat de Ourense, per tal de comprovar si continuaven amb l’activitat delictiva de tràfic de drogues. Els principals membres d’aquesta organització ja comptaven amb diversos antecedents policials i judicials per tràfic de drogues.

Sota la direcció del titular del Jutjat d’Instrucció nombre Un de Orense, les indagacions dels agents van permetre identificar tots els membres de l’organització i van determinar com la mateixa comptava amb una estructura estable i un repartiment de papers perfectament definit.
Els investigadors van poder determinar la via de subministrament d’estupefaent, la xarxa d’infraestructura logística de comunicacions i transport, així com la xarxa de captació de clients i distribució en diferents províncies espanyoles. Igualment es va identificar a la persona que facilitava els vehicles, sent l’encarregat de preparar sistemes d’ocultació o «caletes» a l’interior dels turismes, sistema que també era emprat per transportar ocult els diners per part d’un altre dels membres de l’organització .
Amb la investigació en curs, els agents van ser progressivament identificant a altres persones situades en un esglaó inferior a la cadena de distribució de l’estupefaent de diversos llocs de Galícia i Portugal.
Organització de caràcter internacional
Després de diversos mesos d’investigació, el passat mes de març es va aconseguir identificar el proveïdor d’importants quantitats d’heroïna a l’organització assentada a Orense. Aquesta persona, de nacionalitat turc-holandesa, s’encarregava d’establir tots els contactes al llarg del territori nacional amb diferents distribuïdors d’heroïna. Un cop tancat l’acord, comptava amb la infraestructura necessària per efectuar els lliuraments i amb la col·laboració d’altres persones per al transport.

Fortes mesures de seguretat

L’arrestat mantenia unes estrictes mesures de seguretat. Totes les reunions i entrevistes amb els distribuïdors eren en persona, arribant a efectuar en un sol dia desplaçaments de més de 1.000 quilòmetres a l’efecte. De vegades, arribava a desplaçar des de Madrid a Galícia, viatjant posteriorment des de Galícia a País Basc i tornant a Madrid en el mateix dia.
Així, es va identificar a altres membres de l’organització, distribuïdors i col·laboradors a Pontevedra, Lleó, País Basc i Santander, tots ells amb nombrosos antecedents policials per fets similars. A més es va aconseguir determinar que el centre d’operacions del ciutadà turc-holandès es situava a Madrid, ciutat en la qual comptava amb altres col·laboradors de la seva total confiança.
Els investigadors també van constatar com al País Basc, un dels col·laboradors, mediador i distribuïdor de l’estupefaent, comptava al seu torn amb altres membres de la seva organització dedicats a l’ocultació de substàncies estupefaents, heroïna i speed.
A Madrid, l’individu de nacionalitat turc-holandesa comptava amb una infraestructura perfectament definida, després de produir presumptes lliuraments de estupefaent i la conseqüent recaptació de diners, aquest era lliurat directament a diversos membres de l’organització a Madrid. Fins i tot, els lliuraments de diners s’efectuaven, en ocasions, a dones joves que l’organització enviava des d’Istanbul a Espanya, amb l’exclusiva finalitat de transportar fins al país d’origen importants sumes de diners fruit de la comercialització de l’estupefaent.

 

Port de Tarragona