Desarticulada una xarxa internacional de falsificació de targetes amb 35 detinguts entre Barcelona, ​​altres punts d’Espanya i cinc països més

Els diners estafat supera els 600.000 euros i es blanquejaven a través d'bitcoins

Imagen de archivo de una detención realizadas por Guardia Civil.

La Guàrdia Civil ha detingut 35 persones i investigat a altres 22 per falsificar targetes bancàries i blanquejar els beneficis obtinguts a través de la moneda digital bitcoin. L’organització desmantellada havia guanyat més de 600.000 euros i blanquejat més d’un milió. En aquesta macrooperació dirigida des de la Comandància d’Alacant, la Guàrdia Civil ha aconseguit aclarir un total de 1.020 delictes relacionats amb estafes telemàtiques.

Els detinguts són de Guinea Equatorial, Espanya, Nigèria, Camerun i el Marroc. L’operació Capcana s’ha desenvolupat en tres fases que han tingut lloc a Alacant, Madrid, València, Las Palmas, Vitòria, Saragossa, Múrcia, Barcelona, ​​Pamplona, ​​Màlaga, Albacete i Illes Balears. Hi ha un total de 210 persones perjudicades per aquesta estafa a Espanya, i altres 20 a Israel, Dinamarca, Alemanya, França i Grècia. La Guàrdia Civil ha detectat un ús fraudulent d’un total de 104 targetes bancàries d’Espanya i d’altres 12 països.

Les investigacions van començar després d’una denúncia presentada a Alacant per una empresa de lloguer de vehicles en detectar un ús fraudulent de les targetes amb les que contractaven els serveis online.

Tres formes d’estafa telemàtica

El primer mètode que l’organització utilitzava era el phising. El presumpte estafador o «phisher» es fa passar per una persona o empresa de confiança per aconseguir via correu electrònic informació detallada de la targeta de crèdit, com pot ser la contrasenya o el codi valor de verificació (CVV) de les targetes.

Una altra de les formes utilitzades era el skimming, que consisteix en la còpia de la banda magnètica de la targeta utilitzada durant la transacció per clonar i usar-la de forma fraudulenta.

El tercer mètode emprat per l’organització era el Bin attack fraud (frau d’atac Bin) pel qual segeneran nous números de targeta, a partir d’un de real, existent. Després provar-los amb una primera transacció de 50 euros, els números vàlids s’usaven en el següent pas amb una altra transacció amb valors entre els 500 i 10.000 euros.

Els membres de l’organització pagaven amb les targetes falses hotels, vols, bitllets de tren, vehicles de lloguer i efectes informàtics. Els beneficiats abonaven els capitostos de la xarxa un preu molt inferior al pagat per aquests serveis. Dos dels detinguts transformaven a través de diverses empreses -ubicades a Finlàndia, Estònia i el Regne Unit- els beneficis obtinguts en bitcoins. Els diners també eren blanquejats a Estats Units, Guinea Equatorial i Benín a través de plataformes d’enviament de moneda.

La Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració d’Interpol, Europol, la Fiscalia Provincial de Delictes Telemàtics, la Fiscalia General de Criminalitat Informàtica. Les diligències estan a disposició del Jutjat d’Instrucció número 7 d’Alacant.
Els diners estafat supera els 600.000 euros i es blanquejaven a través d’bitcoins

Port de Tarragona