La Policia Nacional rescata un nadó donat en adopció il·legalment per explotar sexualment la seva mare

Desarticulada una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones procedents de Paraguai.

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que operava a Santiago de Compostel·la dedicada a l’explotació sexual de dones procedents de Paraguai. Una de les víctimes acabava de donar a llum i l’organització va gestionar una adopció il·legal perquè continués exercint la prostitució. Han estat alliberades tretze dones, deu d’Paraguai, una de Nicaragua i una altra de Colòmbia. L’operació s’ha dut a terme gràcies a la cooperació i coordinació internacional amb les autoritats de Paraguai, procedint a la detenció d’11 persones, vuit a Espanya i tres a Paraguai.

La investigació va començar després de la denúncia d’una de les víctimes que va indicar l’existència d’una organització criminal dedicada a l’explotació sexual de dones procedents de Paraguai en pisos de la localitat gallega.

Els agents van comprovar que les víctimes eren captades al seu país d’origen, per la seva situació de vulnerabilitat i necessitat en comptar amb escassos ingressos econòmics, comprovant que en moltes ocasions eren l’única font d’ingressos en els seus nuclis familiars. Viatjaven a Espanya sota promeses de treballs molt ben remunerats en tasques domèstiques o cura de persones grans.

Per a això tenien a Paraguai amb dues persones encarregades de valorar a les víctimes i convèncer-les que vinguessin a Espanya per poder ajudar les seves famílies. Posteriorment es dirigien a una agència de viatges a Ciutat de l’Est (Paraguai) on una altra persona s’encarregava de treure’ls els bitllets d’avió i informar-los de qual havia de ser el seu comportament en el moment d’arribar a Europa.

Per evitar sospites de les autoritats espanyoles feien un trajecte més llarg i costós; viatjaven del Paraguai al Brasil, des de Sao Paulo arribaven a Itàlia i una vegada a Europa es dirigien amb avió a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Un cop a Madrid eren recollides per algun membre de l’organització que les traslladaven en vehicles de lloguer als pisos situats a Santiago de Compostel·la per tal d’exercir la prostitució. Quan arribaven als pisos se’ls retirava el passaport i els informaven del deute que havien contret amb l’organització, normalment uns 10.000 euros.

Explotada sexualment estant embarassada

Una de les víctimes va arribar a Espanya embazada de quatre mesos. Quant el líder de l’organització es va adonar, va iniciar gestions perquè una família es fes càrrec del menor quant naixés, però durant tot l’embaràs va seguir sent explotada sexualment.

El modus operandi amb el qual pretenien obtenir l’adopció del menor va ser el següent: un home colombià de 40 anys es va fer passar per la parella de la víctima reconeixent el menor com a propi en el Registre Civil, amb la finalitat que la seva mare de 60 anys es fes càrrec d’ell aparentant ser la seva àvia. Dos dies després de néixer, el menor va passar a mans de la seva nova família i la víctima va rebutjar fer-se càrrec d’ell perquè la custòdia passés al seu «suposat pare» sota amenaces i coaccions de l’organització. Els agents van confirmar que 15 dies després de donar a la llum, la víctima continuava treballant per l’organització.

Cooperació internacional

A través dels mecanismes de coordinació internacional pertinents, s’han detingut simultàniament a onze persones per diverses causes; pertinença a grup criminal, tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, tràfic de drogues, alteració de la condició de menor i falsedat documental, la qual cosa ha estat possible en realitzar tres registres d’entrada en domicili i un a l’agència de viatges de Paraguai, intervenint abundant documentació, telèfons mòbils i una arma de foc.

A Espanya s’han fet sis registres en els pisos que disposava l’organització on s’han intervingut 1.795 euros, abundant material informàtic, telèfons mòbils, documentació amb anotacions aclaridores dels deutes contrets per les víctimes i dos vehicles. El líder de l’organització i la seva parella romanen a la presó provisional i el menor es troba tutelat per la Xunta de Galícia.

Port de Tarragona