Tres detinguts a Girona i una trentena a tot Espanya en una operació contra el tràfic d’haixix

Foto: Guardia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut tres persones a la Jonquera, a Girona, i ha dut a terme altres 26 detencions a Cantàbria, Sevilla, Jaén, Huelva i Màlaga pertanyents a una organització dedicada al tràfic d’haixix des del sud d’Espanya amb destinació a Cantàbria, França i Itàlia.

En l’operació s’han intervingut gairebé 220 quilos d’haixix, un quilo de marihuana, gairebé 400 paquets de tabac de contraban, 22.000 euros, armes (un revòlver del calibre 38 i munició, una carabina, una pistola elèctrica, i una altra simulada), 44 telèfons mòbils, així com 6 equips radiotelefònics per al control de les partides, entre d’altres efectes.

L’operació va començar, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que un home resident a la zona del Primer de Maig de Santander, es dedicava al tràfic d’haixix i marihuana, realitzant entregues amb assiduïtat en llocs pròxims al seu domicili. Posteriorment, els agents van localitzar el proveïdor d’aquest home, un veí de la zona de l’Albericia a Santander, que mantenia estrets contactes amb persones procedents del sud d’Espanya per introduir a Cantàbria quantitats notòries d’haixix.

Haixix amb destinació a Itàlia

Posteriorment, la Guàrdia Civil va localitzar a una altra persona, natural d’Algèria i resident al sud de la península que havia sortit recentment d’una presó del Marroc i havia reprès contactes a Espanya amb persones dedicades al tràfic d’haixix.
D’aquesta manera, es va descobrir que s’havia integrat en una xarxa dedicada al tràfic d’haixix a Itàlia. La droga arribava al sud d’Espanya on es feien càrrec de la mateixa «transportistes» de l’organització.

Aquests «transportistes» un cop carregat el vehicle es dirigien a Barcelona, ​​per des d’allà creuar la frontera per La Jonquera (Girona) i seguir a Itàlia.

El novembre de l’any passat es va detectar un enviament a Itàlia de manera que els agents van establir un dispositiu a La Jonquera on es intercepto un vehicle que realitzava funcions de llançadora i seguretat com al que estava carregat, intervingut gairebé 115 quilos d’haixix. Els «transportistes» van resultar ser 3 càntabres, veïns de Santander i Corvera de Toranzo.

Distribució a Andalusia, Cantàbria i França

L’home que havia sortit de presó es va fer el cap d’una xarxa de distribució d’haixix a les províncies de Sevilla, Cadis i Huelva, a més d’orientar diferents partides a Cantàbria i França.

Així mateix, els agents van descobrir que aquesta persona tenia un contacte a la localitat de Maliaño (Cantàbria), encarregada de buscar compradors de l’haixix dins a la Comunitat Autònoma de Cantàbria. D’aquesta manera, es va poder detectar un lliurament de 50 quilos d’haixix que tenia com a destí el contacte de Maliaño.

Com a conseqüència d’aquesta intervenció el capitost va canviar la ruta i a les persones dedicades al trànsit amb la droga, començant a operar amb un home de Lleó.

Vehicle preparat per França

Igualment, durant la investigació es va detectar la presència a Cantàbria d’un home d’origen Francès que s’havia traslladat fins a aquesta Comunitat per a l’adquisició d’haixix i la seva introducció a França.

El cap d’aquesta trama va donar instruccions per a l’adquisició d’un vehicle tipus tot terreny, al qual se li van acoblar dues bigues longitudinals buides, per ser utilitzades com dobles fons i poder transportar amb garantia l’haixix a França.

A finals de març d’aquest any es va esbrinar que el vehicle estava sent carregat en una nau de Rumoroso (Cantàbria), sent interceptat en circulació a l’altura de Liendo (Cantàbria) i conduït pel veí de Lleó, quan es dirigia a França.

Al vehicle i en els dobles fons es va intervenir 22 quilos d’haixix, preparat i envasat al buit per intentar eludir l’acció dels gossos detectors de drogues de la Guàrdia Civil. En un posterior registre a la localitat de Sant Andreu de Llavaneres (Lleó) es va intervenir gairebé 30 quilos d’haixix.

Aquesta intervenció va propiciar una nova fase per desmantellar les trames que va continuar fins a finals de maig. El resultat final dels detinguts va ser de 17 a Cantàbria (Santander, Villaescusa, Maliaño, Liendo, i un que en Centre Penitenciari del Dueso a l’haver ingressat per complir condemnada per un altre motiu), 3 a La Jonquera (Girona), 2 a Jaén , 3 a Sevilla i 2 a Manilva (Màlaga).

Es van practicar registres a Santander, Villaescusa i Maliaño a Cantàbria, a Sant Andreu de Llavaneres (Lleó), Sevilla, Jimena de la Frontera (Cadis) i Algesires.

 

Port de Tarragona