Boye intenta prometre la Constitució en nom de Puigdemont i Comín i el Congrés li ho impedeix

L'advocat registrarà una acta notarial amb l'acatament davant la Junta Electoral Central

Gonzalo Boye amb el procurador de Puigdemont i Comín dins la sala del Congrés on els eurodiputats acataven la Constitució. / Tània Tàpia

ACN Madrid .- L’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, ha intentat sense èxit acreditar els dos eurodiputats. Boye ha arribat a la sala del Congrés on es celebrava l’acte d’acatament de la Constitució per part de tots els eurodiputats electes i ha sol·licitat presentar una acta on tots dos acataven per imperatiu legal la Constitució davant un notari a Bèlgica. Segons el lletrat, ho feia després d’adquirir uns «poders especials» que tots dos li han transferit. Una lletrada de la cambra baixa, però, li ha dit que en aquell acte no es podia presentar aquesta documentació i Boye –que anava acompanyat de les diputades Míriam Nogueras i Laura Borràs- ha abandonat la sala. L’advocat de Puigdemont i Comín registrarà la documentació davant la Junta Electoral Central i entén que aquest tràmit és vàlid perquè, segons apunta, s’ha fet anteriorment al Congrés i al Senat. «La gent es pensa que estem improvisant i no és així», ha afegit.

L’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín ha arribat a accedir a la sala on estava a punt de començar l’acte per acreditar els eurodiputats electes del 26 de maig. Però finalment li han dit que no podia presentar la documentació que portava sota el braç. Així li ho ha comunicat una lletrada de la cambra baixa. «Ni l’han llegit, si ho fessin sabrien que no haurien d’haver-la rebutjat», argumentava després a la sortida del Congrés.

Puigdemont i Comín van prometre per imperatiu legal acatament a la Constitució fa uns dies davant d’un notari belga. Una acta que ara, després de transferir-los uns «poders especials i suficients», ha intentat entregar Gonzalo Boye. Per a l’advocat, el tràmit està «complert i té validesa jurídica» ja que, segons argumenta, s’ha fet anteriorment de la mateixa manera al Senat, al Congrés i també a la cambra europea. «Si a la JEC no ho volen entenem que a partir o bé no li interessen o no pensen complir la llei o bé entenen que ja hem vingut i hem complert l’acte administratiu», insisteix Boye, que apunta que és un acte que s’ha de fer d’acord a la normativa interna espanyola.

Registre davant la JEC en les properes hores

Davant de la negativa del Congrés d’acceptar la documentació, Boye ha explicat que ho registraran davant la Junta Electoral Central. Fonts del partit apunten que es farà «en les properes hores».
Boye sosté que Puigdemont i Comín son eurodiputats i que no té «cap dubte» que el proper 2 de juliol estaran a la sessió constitutiva a la seu d’Estrasburg. Abans, la JEC ha d’enviar al Parlament Europeu un llistat dels eurodiputats electes que s’han acreditat correctament i de les places que queden vacants. Si no apareixen Puigdemont ni Comín, Boye ha assegurat que ja tenen pensat «aquest episodi» i com reaccionaran.

«Llarena els ha impedit anar al Congrés»

Per a l’advocat, ha estat el jutge Pablo Llarena qui ha «impedit» a Puigdemont i Comín poder venir a acreditar-se personalment. Dissabte, Llarena va rebutjar aixecar l’ordre de detenció que pesa sobre ells si tornen a l’Estat, tal com havia demanat la seva defensa. «Si no estan ells presents és perquè Llarena ho ha impedit i prova d’això és el desplegament policial perquè no els interessa que prestin jurament sinó que només els volen detenir i posar-los a la presó per vulnerar la seva immunitat», ha criticat.

Port de Tarragona