Desarticulen un grup criminal de búlgars dedicat al robatori de tot terrenys de luxe a Espanya falsificant matrícules a Suècia

Els agents han recuperat 20 vehicles d'alta gamma sostrets, el valor total ascendeix al milió d'euros

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a la sostracció de vehicles tot terreny de luxe. A més, han detingut nou persones en Gupúzcoa (1), Calataiud (4), Alcobendas (1) i Madrid (3), i han recuperat 20 vehicles d’alta gamma sostrets el valor ascendeix al milió d’euros. L’organització criminal estava composta per ciutadans búlgars especialitzats, alguns d’ells, en la sostracció de vehicles i, d’altres, en la falsificació dels seus elements identificatius. Utilitzaven un nou sistema de falsificació, ja que la documentació i les plaques de matrícula eren alterades en països de l’estranger, fonamentalment a Suècia, i posteriorment enviades a Espanya per falsificar els elements identificatius dels vehicles i dotar-los d’una aparença de legalitat.

La investigació va començar a finals de 2017 quan els agents van recuperar, a la zona de Valdebebas de Madrid, un vehicle amb plaques de matrícula doblades que havia estat sostret a Las Rozas. Després de diverses gestions, els investigadors van descobrir que un ciutadà armeni havia obtingut 24 plaques de matrícula de manera fraudulenta. Totes elles corresponien a vehicles d’una mateixa marca i van ser lliurades a altres integrants de l’organització no identificats fins al moment. Posteriorment, van comprovar que totes les plaques s’utilitzaven per matricular vehicles -a França, Bulgària i Finlàndia- que havien estat sostrets a Espanya. Finalment, gràcies als canals de cooperació policial, els agents van aconseguir intervenir-los.

Alta especialització i repartiment de funcions

Amb l’avanç de la investigació, els agents van observar que es tractava d’una organització perfectament estructurada en la qual cadascun dels seus membres, altament especialitzats, exercia una funció determinada. D’una banda, hi havia les persones dedicades a la sostracció dels vehicles, els preus oscil·laven entre els 30.000 i els 60.000 euros. D’altra, els que s’encarregaven de la falsificació dels elements identificatius i de la documentació per a posar-los en circulació. Així mateix, existien persones dins de l’organització encarregades de la comercialització dels vehicles en tercers països. Aquests últims utilitzaven conductors especialitzats, de nacionalitat búlgara i armènia, per traslladar els automòbils a l’est europeu, utilitzant sempre plaques de matrícula falsificades de Suècia.

Els investigadors van detenir un dels conductors de l’organització a Guipúscoa, quan intentava abandonar Espanya amb un vehicle sostret que portava una placa de matrícula de Suècia. Poc temps després van recuperar un vehicle d’alta gamma que havia estat sostret a Madrid, aconseguint la identificació dels seus autors. A partir de llavors, i després de diverses gestions, els agents van comprovar que l’organització sostreia els vehicles a la Comunitat de Madrid, principalment al districte d’Hortaleza ia la zona de Pozuelo. A més, van aconseguir recuperar diversos dels cotxes que havien estat sostrets i que l’organització tenia «refredant» en diversos carrers de la capital amb les plaques de matrícula falsificades.

Nou sistema de falsificación

Els especialistes en falsificació de l’organització utilitzaven un nou sistema. Rebien de l’estranger la documentació i les plaques de matrícula, fonamentalment de Suècia, que havien estat falsificades allà. A continuació, amb el «kit» que havien rebut, alteraven els elements identificatius del vehicle sostret (número de bastidor i plaques de matrícula). D’aquesta manera, el cotxe robat obtenia una aparença de legalitat que permetia lliurar-los als conductors de l’organització, qui finalment el traslladaven fora d’Espanya. A més, per evitar ser descoberts durant el procés, es desplaçaven a zones despoblades, en què la vigilància resultava molt difícil, i portaven a terme les falsificacions.

En l’última fase de la investigació, els agents van detenir els integrants de l’organització i van intervenir nombrosos estris destinats a facilitar la sostracció i falsificació dels vehicles. Entre els efectes intervinguts es troben: dispositius electrònics d’última generació per al robatori de cotxes, documentació i plaques de matrícula falses, 1 fracturador i extractor de barrets forts, i adhesius i números de bastidor per falsificar el VIN dels vehicles.

En el transcurs de la investigació han estat detingudes nou persones a Gupúzcoa (1), Calataiud (4), Alcobendas (1) i Madrid (3), per delictes de pertinença a grup criminal, contra el patrimoni i falsedat documental. Així mateix, s’han recuperat 20 vehicles d’alta gamma sostrets el valor ascendeix al milió d’euros.

Port de Tarragona