Identificat el policia que va disparar la bola de goma que va ferir Roger Español a l’ull l’1-O

L'acusació d'Irídia aporta al jutjat d'instrucció 7 un informe pericial amb les imatges que han permès la individualització i demanen investigar també un comandament

Roger Español, l'home que va perdre la visió d'un ull per una bala de goma l'1-O / Miquel Codolar
ACN Barcelona .- L’equip jurídic que porta Roger Español ha pogut identificar el policia nacional que va disparar la pilota de goma que va amputar l’ull a aquest votant de l’1-O a l’escola Ramon Llull de Barcelona. Després d’analitzar hores i hores d’imatges i d’un exhaustiu informe pericial, l’associació Irídia ha pogut individualitzar l’escopeter que va fer el tret, que va negar-ho quan va declarar al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona com a investigat. A més, Irídia ha demanat al jutjat que citi com a investigat un dels comandaments d’aquell grup d’antiavalots perquè el fan responsable de dos trets de pilota posteriors dirigits cap a la zona on va caure ferit Roger Español i un grup de periodistes l’estava socorrent.
Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia, ha assegurat que és el primer cop a l’estat que s’identifica l’escopeter que ha disparat una pilota de goma que ha acabat matant o lesionant greument un ciutadà. Així, ha lamentat els «obstacles» dels cossos policials, que actualment només identifiquen els seus antiavalots per l’esquena, la falta de col·laboració dels comandaments i cúpules policials i, fins i tot, les «mentides» d’alguns escuders que van declarar com a testimonis al jutjat d’instrucció 7.

Tot i això, i gràcies als centenars d’imatges rebudes de mitjans de comunicació i ciutadans, o trobades per les xarxes, es van poder fixar en els onze escopeters que van actuar al carrer Sardenya quan ja marxaven de l’escola Ramon Llull. El tres minuts analitzats van des que els agents van baixar de les seves furgonetes fins els trets de bola de goma contra Roger Español i les persones que l’auxiliaven.

L’agent que va disparar la bola contra Español estava perfectament gravat mentre efectuava el tret, però en portar el número identificador a l’esquena no se sabia quin era. De fet, tots els escopeters van declarar com a investigats al jutjat, però tots excepte un van dir que eren a l’altra vorera en el moment del tret, i bona part van admetre haver disparat boles, tot i assegurar que no van veure caure Roger Español. L’anàlisi inicial va permetre individualitzar dos possibles escopeters gràcies al fet que no portaven genolleres, portaven la gorra penjada al costat esquerre de la cintura i duien els dos guants posats. A partir d’aquí, un pèrit especialitzat i amb un programari adequat va confirmar aquests dos sospitosos i pels seus moviments a la zona i el càlcul de la seva alçada va acabar identificant l’agent UC-563 com l’autor material del tret. Aquest agent va dir al jutjat que ell era a l’altra vorera.

Irídia ha aportat al jutjat l’informe, de 75 pàgines, amb nombroses imatges i signat per un pèrit independent validat pel Ministeri de l’Interior, i ha demanat també la imputació d’un inspector que va veure el tret i els posteriors dos trets a la zona on va caure Roger Español per haver ordenat, permès o no impedit els tres trets.

Per la seva banda, Andrés García Berrio, també advocat d’Irídia, ha lamentat que la investigació i la recopilació d’imatges i testimonis l’hagi de fer una entitat privada sense afany de lucre com la seva. Segons ell, hi hauria d’haver una fiscalia especialitzada en violència institucional que impulsés aquestes investigacions. A més, ha dit que impulsaran al Parlament que s’obligui els Mossos d’Esquadra antiavalots a anar identificats tant per davant com per darrere, i al Congrés de Diputats que es prohibeixi l’ús de les pilotes de goma.

Roger Español s’ha mostrat satisfet i agraït per la identificació de l’autor del tret que li va canviar la vida, però ha dit que això no l’afecta gaire personalment, perquè el que més el va afectar va ser l’actuació policial en general a la Ramon Llull. En tot cas, ha dit que el que més li preocupa és la «impunitat» i ha alertat que arribarà fins al final perquè es repari, almenys parcialment, el dany causat i «fer justícia, diferent del ‘a por ellos’ i basada en els drets humans i no en el Codi Penal corromput per les elits polítiques i econòmiques». Segons ell, hi ha un «error endèmic i intencionat» dels cossos policials per no identificar clarament els agents antiavalots, criticant el «corporativisme» i el «model desfasat i caduc del sistema policial». Español també ha recordat els 23 morts i 39 ferits greus per bola de goma a l’estat, així com els 83 ferits greus a França durant la crisi dels ‘armilles grogues’.

Abel Trias, un dels que ha treballat més en l’anàlisi d’imatges, unes quinze hores setmanals durant un any, ha agraït les aportacions de la ciutadania i ha dit que s’ha treballat unes 1.800 hores en aquesta qüestió.

Port de Tarragona