Desarticulen una xarxa criminal dedicada a robar vehicles, falsificar documentacions i bastidors i comercialitzar-los en països de la UE

La Guàrdia Civil i la Policia Municipal de Madrid han desmantellat una xarxa criminal a nivell nacional, dedicada al robatori de vehicles, per a la seva posterior manipulació i venda en diferents països de la Unió Europea.

Hi ha tres persones detingudes acusades de falsedat documental, receptació, contra la salut pública i pertinença a grup criminal. S’han confiscat un total de nou vehicles i el resultat patrimonial defraudat i posat a disposició judicial ascendeix a prop de 350.000 euros.

Les investigacions es van iniciar al novembre de 2018 i es va crear un equip de treball conjunt per a la vigilància dels implicats que falsificaven la documentació i «maquillaven» els vehicles per a la seva venda.

Modus operandi

El principal capitost de l’organització encarregava a un altre grup la sostracció dels vehicles d’una marca concreta als quals, posteriorment, manipulaven els elements identificatius i fabricaven una documentació falsificada, que després utilitzaven per a la venda dels mateixos.

La primera fase d’explotació s’ha dut a terme a Madrid, Leganés i Toledo i s’han registrat cinc domicilis, dos guardamobles i una gran nau en la que ocultaven diferent material i efectuaven la manipulació dels vehicles. També s’han inspeccionat tres establiments, oberts al públic, relacionats amb l’organització.

En els registres s’ha intervingut gran quantitat de documents falsificats com 51 permisos de circulació, 15 stickers de ITV, 81stickers de diferents landers per a les plaques de matrícula, 43 segells oficials i febrer 2 segells-tampó, tots ells d’Alemanya.

A més, s’han confiscat 18 permisos de circulació d’Àustria, 10 certificats de matriculació de Dinamarca, dos permisos de circulació en blanc de Bulgària, 16 permisos de circulació espanyols en blanc, 15 targetes d’Inspecció Tècnica d’Espanya i un Certificat de Registre de ciutadà de la Unió Europea.

En un dels registres també es va trobar un paquet d’uns 280 grams de cocaïna barrejat amb Metanfetaminas.

Se’ls ha confiscat, a més, diferent material amb el que eludien a les forces policials i simulaven claus, inhibidors de freqüència per satèl·lit, geolocalitzadors d’última generació, lectors i clonadors de targetes magnètiques, dispositius de seguiment GPS, lectors de OBD, i 311 targetes magnètiques en blanc, claus de vehicles doblades i els seus espasins verges, gran quantitat de documentació personal dels integrants de les trama a nom de terceres persones amb diferents identitats, xecs en blanc, pagarés, telèfons mòbils i una estampadora d’ús mecànic per a la confecció de plaques de matrícules.

S’han intervingut també nombrosos útils per a la manipulació dels números de bastidor i per a la falsificació de la documentació de vehicles. Ha cridat l’atenció dels investigadors la gran quantitat de material per a la falsificació de documents oficials, destinats a vehicles i persones, equips informàtics, plastificadores de documents, hologrames en blanc, impressores, tintes etc.

Així mateix i degut a la gran quantitat de documentació que resta per analitzar i els equips informàtics confiscats fins al moment, se’ls pot relacionar amb la sostracció de més de 1.000 vehicles, distribuïts per tot Europa.

L’operació ha estat desenvolupada per la Unitat Central G.I.A.T. de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia civil i la Unitat de Districte U.I.D. de la Policia Municipal d’Hortaleza (Madrid). Per realitzar l’explotació de l’operació policial, s’ha comptat amb el suport dels Equips de les comandàncies de la Guàrdia Civil de Madrid, Toledo i la Policia Municipal de Leganés.

Les diligències policials i els detinguts han estat traslladats, amb la col·laboració del Lloc Principal de Tres Cants, als jutjats d’instrucció que coneixen de la causa. L’operació continua oberta, sent previsible la detenció de més persones relacionades amb els fets investigats.

Port de Tarragona