L’incendi de la Ribera d’Ebre continua descontrolat després d’arrasar 3.500 hectàrees, cremar una granja i provocar l’evacuació de 20 persones

LA UNIDAD MILITAR DE EMERGENCIAS (UME) SE SUMA A LA EXTINCIÓN DEL INCENDIO A PETICIÓN DE LA GENERALITAT.

L’incendi que afecta la Ribera d’Ebre i el Segrià crema ja més de 3.500 hectàrees (segons el conseller Miquel Buch)  i avança descontrolat avivat pel vent i que ara ja afecta a municipis de Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix, Maials i Bovera. El conseller Buch ha previst que de no canviar la situació, podría tractarse «d’un foc actiu que podria arribar a les 20.000 hectàrees». En les tasques d’extinció hi treballen 74 dotacions dels Bombers, 60 de les quals terrestres i 15 aèries, que ha obligat a desallotjar diverses masies, en total una vintena de veïns: 17 a 9 masies de Flix i 3 a una granja d’ovelles de la Torre de l’Espanyol, que ha quedat arrasada per l’incendi i s’han perdut els animals. Es preveu que el foc continuï descontrolat la propera matinada, tot i que el vent no serà tan fort demà.

El foc ha començat al voltant de les 14.30 hores i els Agents Rurals i els Bombers estudien la possibilitat que l’origen hagi estat l’autocombustió d’un femer. L’incendi, que s’ha iniciat a l’altura del quilòmetre 10 de la carretera T714, que va de Vinebre a la Torre de l’Espanyol, ha evolucionat de forma molt ràpida conduït pel vent que bufa a la zona i ha saltat algunes pistes forestals i carreteres locals.

El director territorial d’Interior, Joan Juan, ha explicat que la majoria de les persones desallotjades han pogut allotjar-se a cases pròpies o de familiars.

Cinc carreteres estan tallades com a conseqüència d’aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d’Ebre), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (la Torre de l’Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre). Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l’onada de calor i ha emès un avís de prealerta del Pla per Incendis Forestals (INFOCAT).

Està previst que s’incorporin altres mitjans aeris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per donar suport als mitjans que ja treballen en l’incendi. Així mateix, els Bombers de la Generalitat han activat maquinària pesant que també s’incorporarà a les tasques d’extinció les pròximes hores.

Col·laboren amb els Bombers de la Generalitat diferents unitats dels Agents Rurals, Mossos, Agrupacions de Defensa Forestal, Protecció Civil, policies locals i Sistema d’Emergències Mèdiques.

L’exèrcit s’uneix a les tasques d’extinció

A les 19.43 hores d’aquest dimecres, 26 de juny, la Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l’Interior, en coordinació amb el Ministeri de Defensa, ha activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) a ​​petició de la Generalitat de Catalunya per sumar seus recursos humans i tècnics als treballs d’extinció de l’incendi forestal que crema des de primera hora d’aquesta tarda entre els municipis de la Torre de l’Espanyol i Vinebre (Taragona), informa la subdelegació del Govern a Tarragona.

La Delegació del Govern a Catalunya s’ha encarregat de cursar la petició de la Generalitat als ministeris de Defensa i Interior, que han procedit a l’activació de la UME.

Per ara, la UME té previst desplegar 120 efectius a la zona, amb sis autobombes, dos camions nodrissa i un buldòzer del Batalló d’Intervenció de Saragossa. A més estan intervenint en l’extinció quatre mitjans aeris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació: un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un avió de comunicació.
La UME és una unitat especialitzada de l’Exèrcit espanyol amb caràcter permanent que des de 2005 té com a missió la intervenció en qualsevol lloc del territori nacional. Per la seva actuació a Catalunya, com en altres comunitats autònomes, cal que es sol·liciti per part de la Generalitat.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i els subdelegats a Lleida, José Crespín, ia Tarragona, Joan Sabaté, han ofert la col·laboració del Govern d’Espanya al conjunt d’administracions i forces i cossos de seguretat i emergències.

Port de Tarragona