Estabilitzat al 80 per cent l’incendi, que ha arrasat més de 6.000 hectàrees a la Ribera d’Ebre

Onze membres del cos han estat atesos per les altes temperatures. Dos d'ells, ferits de poca gravetat, han estat traslladats en helicòpter a l'Hospital de Móra d'Ebre. El foc ha afectat 6.000 hectàrees.

Helicóptero saliendo del centro de control de Vinebre esta mañana. / M. Peñalver
Moisés Peñalver-Agències/Vinebre
Els Bombers i altres cosos d’extinció que treballen en el foc de la Ribera d’Ebre han aconseguit estabilitzar el 80 per cent dels 50 quilòmetres de perímetre de l’incendi de la Ribera d’Ebre. El front, que avançava cap a Flix ha baixat en perillositat, i tots estan bolcat en aquests moments en el front que avança cap a les comarques de Les Garrigues, que continúa encara molt actiu. També s’ha hagut d’actuar en una vintena de represes en aquest flanc dret. Onze membres del cos han estat atesos, principalment per les altes temperatures. Dos d’ells, ferits de poca gravetat, han estat traslladats en helicòpter a l’Hospital de Móra d’Ebre, i la seva evolució és correcta, segons ha explicat Josep Maria Soto, cap del dispositiu del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Mig centenar de persones han estat evacuades a la zona, segons segons Protecció Civil: 44 estàn allotjats a Flix, 4 a la població de Bovera i altres 4 a la Palma d’Ebre.
David Borrell, cap del dispositiu, ha assegurat que són optimistes de cara a aquesta nit, tot i que demà, dissabte la situació tornarà a ser complicada a causa de les elevades temperatures.

Quan baixi el sol i no hi hagi represes, els Bombers podran destinar els seus esforços a ampliar el percentatge de terreny estabilitzat, ara situat en el 80%. «Es tractava de resistir a la tarda per llavors a la nit avançar», ha resumit Borrell, que ha explicat que de moment s’estan assolint els objectius que s’havien marcat per aquesta tarda. «Les notícies són bones», ha dit.

Ara bé, les temperatures han superat els 44 graus i la humitat ha arribat a estar per sota del 13%, i aquestes condicions, ha advertit, es repetiran dissabte. «Tenim bones sensacions, som optimistes, però tenim molta feina per fer», ha indicat.

Precisament, les altes temperatures han provocat que onze bombers hagin hagut de ser atesos pel SEM, dos d’ells evacuats en helicòpter a l’hospital, però evolucionen favorablement. El SEM ha atès dues persones més i manté sis unitats activades de manera preventiva. En total hi ha hagut 22 assistències des de l’inici del foc. Els dos hospitalitzats es quedaran ingressats en observació. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat que l’objectiu del no creixement s’està assolint a hores d’ara, a l’espera que acabin de passar les hores de major temperatura. També ha recordat que s’han hagut de desviar dotacions a tres focs al Montmell (Baix Penedès), Rocallaura (Urgell) i als Plans de Sió (Segarra), però tots tres estan en fase de control perquè s’ha actuat de forma ràpida.

Buch ha explicat que entre les 10 i les 12 del matí, unes 120 persones han estat autoritzades a accedir a les seves granges que estan dintre del perímetre del foc per donar de menjar i beure els animals. Han estat acompanyades pels Mossos d’Esquadra. La previsió és que puguin tornar a fer-ho aquest vespre.

Port de Tarragona