Els Mossos desactiven un grup criminal especialitzats en furts al metro de Barcelona pel mètode de la taca

L’equip de Mossos d’Esquadra destinats a la Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) han desactivat un grup criminal especialitzat en furts al metro de Barcelona pel mètode de la taca que actuava diàriament al suburbà, especialment a la zona de l’Hospitalet de Llobregat que té connectivitat amb l’aeroport a través de la línia 9.

Els integrants del grup, de nacionalitat peruana i amb domicili a l’Hospitalet de Llobregat, es dedicaven exclusivament al furt com a mitjà de subsistència. Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 15 de juny in fraganti dos membres del grup mentre realitzaven un furt a l’aeroport. Gràcies a les tasques d’investigació van identificar la resta de membres del grup i van emetre ordres de recerca i detenció. Fruit d’aquestes dues detencions i la identificació de tots els membres del grup, els autors d’aquests fets delictius han deixat d’actuar al metro de Barcelona

El modus operandi utilitzat era el conegut com la taca, consistent en tacar a la víctima i generar una situació de desconcert amb l’objectiu de treure-li les seves pertinences. En aquest cas, els integrants del grup enlloc de tacar la víctima amb un líquid (com ho fan habitualment), li feien una escopinada i la distreien mentre li netejaven la roba i de forma simultània, una altra persona dissimuladament li sostreia la bossa o la maleta.

La banda tenia diversos cotxes al seu abast que utilitzava aleatòriament per moure’s. Un del grup era sempre el conductor i el que anava a buscar a la resta als seus domicilis. Una vegada estaven tots junts s’adreçaven a les estacions de metro, per tal de realitzar els furts. Habitualment, iniciaven la seva jornada molt d’hora, al voltant de les 4:00 o 5.00 de la matinada.

En total se’ls relaciona amb 23 fets delictius acreditats on es demostra la seva participació en grup. La quantitat total sostreta per aquesta banda en els fets anteriorment descrits ascendeix a 73.000 euros aproximadament (entre joies i diners i aparell electrònics).

L’estudi de les imatges de videovigilància on es detecta la seva manera d’actuar va permetre que la Unitat Central de Fotografia i Audiovisuals de la Divisió de Policia Científica realitzés informes fisonòmics pericials, els quals ratificaven la identitat dels autors dels fets i van facilitar la seva recerca i localització.

Els dos detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs i s’han demanat ordres d’allunyament al metro per evitar que tornin a reincidir amb la seva activitat delinqüencial al transport que ara per ara han abandonat per la pressió i investigació policial

La investigació continua oberta ja que s’ estan ampliant i resolent nous fets delictius comesos per aquesta banda, així com la recerca d’algun d’ells.

Port de Tarragona