Macro operació conjunta de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil al Prat per desmantellar una organització criminal de narcotraficants

Agents dels Mossos d’Esquadra, conjuntament amb efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, han dut a terme una investigació que ha permès desmantellar l’entramat delictiu d’un clan familiar dedicat al tràfic de marihuana que operava des del Prat de Llobregat. Als detinguts se’ls imputen delictes contra la salut pública, per defraudació del fluid elèctric, pertinença a grup criminal i tinença d’armes. Es tracta de sis homes i una dona, d’edats compreses entre els 22 i els 53 anys, de nacionalitat espanyola excepte en el cas d’un dels arrestats que té nacionalitat marroquina. Durant el dispositiu també es va detenir una dona que tenia una ordre de detenció i ingrés a presó pendent.

Aquesta investigació es va generar a partir del coneixement que la Guàrdia Civil va tenir d’un enviament de marihuana amb destí a Holanda. La persona que feia l’enviament es desplaçava amb un vehicle que estava sent investigat pels Mossos d’Esquadra per la seva banda i que pertanyia a un dels líders del clan. Per últim, des de la Policia nacional també investigaven el seu entorn més proper. Aquesta coincidència va fer confluir les investigacions en marxa dels tres cossos policials respecte de l’activitat del clan i, per aquest motiu, es va posar en marxa un equip conjunt de treball amb l’objectiu d’aflorar l’activitat delinqüencial relacionada amb el narcotràfic que duia a terme el clan investigat.

A partir de la intel·ligència generada pels tres cossos policials respecte de com s’estructurava, com s’organitzava i com funcionava el clan principal i les altres persones que participaven de l’entramat delictiu es va reunir suficient informació i indicis per preparar l’operatiu policial adreçat a desmembrar el clan i la seva activitat vinculada al narcotràfic.

Un soterrani excavat en un dels immobles exponent de la cuidada infraestructura de la que disposaven

El passat 19 de juny es va fer l’operatiu policial conjunt per desarticular el grup organitzat. Es van dur a terme set entrades i escorcoll, sis al Prat de Llobregat i una a Abrera, sis de les quals simultànies. Durant l’escorcoll es van detenir set persones, sis homes i una dona. Com a fet anecdòtic cal destacar que un dels líders del clan s’havia presentat a les darreres eleccions municipals sota el paraigua d’una agrupació local.

Els agents van localitzar a l’interior dels domicilis tres armes de foc curtes, una de les quals del calibre 45, dues de simulades, 50 cartutxos de munició, un carregador de pistola, cartutxos de guerra, una defensa elèctrica i una arma de foc llarga, desmuntada i inhabilitada; 1025 plantes de marihuana, 1016 esqueixos i 24,8 kg de cabdells; quatre vehicle, 9.900 euros en efectiu, un comptador de bitllets així com documentació diversa d’interès per a la investigació relacionada amb el conreu de les plantacions. Les plantacions disposaven d’una instal·lació elèctrica des d’on punxaven la llum i alimentaven d’energia els llums tèrmics a més d’extractors i aires condicionats.

Davant dels indicis que hi hagués una plantació de marihuana en un immoble en un carrer on ja s’havien fet tres dels escorcolls es va demanar un manament judicial per dur a terme una setena entrada. Un cop dins els policies van localitzar la plantació en un amagatall ocult en un soterrani que s’havia construït expressament per a tenir-hi plantacions de marihuana. El clan havia dissenyat aquell espai, excavat expressament sota de l’immoble, de manera que la seva entrada s’ocultava sota d’un plat de dutxa de 200 quilos de pes i que s’accionava automàticament. Havien reforçat l’estructura amb bigues per aguantar el pes de la infraestructura, tot i que sense les preceptives mesures de seguretat. El soterrani estava compartimentat en tres espais d’uns quinze metres quadrats i amb una alçada de 2,5 metres de manera que garantien que les plantes poguessin créixer en alçada. En aquest darrer escorcollament s’hi va trobar una altra arma curta d’aire comprimit i una plantació interior amb 710 plantes de marihuana.

Per acreditar que els arrestats tenien instal·lacions elèctriques il·legals, destinades a defraudar el fluid elèctric, la tasca dels tècnics de la companyia subministradora va ser molt important ja que facilitava que els agents treballessin en condicions de seguretat en el moment de desmuntar les instal·lacions. Es tracta d’instal·lacions clandestines que requereixen de coneixements i formació per a manipular-les sense perill a més de posar de relleu que serveixen per abastir d’electricitat les plantacions interiors que requereixen d’un consum elèctric elevat per garantir la floració de les plantes.

D’altra banda, els tècnics també aconsegueixen evitar el risc d’incendi que es genera en els domicilis on hi ha plantacions, per la sobrecàrrega de la xarxa que provoquen aquest tipus d’instal·lacions fraudulentes.

El dia 21 de juny els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge va decretar presó per a tres d’ells i llibertat amb càrrecs per als altres quatre. En aquests moments la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Port de Tarragona