Desarticulada una organització criminal que aconseguia targetes de crèdit a bancs americans per comprar articles que després venia per internet

Imatge dels detinguts en l'operació conjunta entre Mossos i Policia Nacional.

Una operació conjunta entre Mossos d’Esquadra i Policia Nacional, ha aconseguit desarticulat un grup criminal especialitzat en obtenir duplicats de targetes de crèdit originals del continent americà per utilitzar-les fraudulentament a l’Estat espanyol. En l’operació s’han detingut tretze persones presumptament relacionades amb els delictes d’estafa, usurpació d’identitat, ús il·legítim de targetes bancàries, receptació, delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i per pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar a finals de l’any 2018 a partir de la detecció per part d’una entitat bancària de diversos càrrecs fraudulents que ascendien a prop de 20.000 euros. La investigació ha permès determinar quina era la metodologia delictiva del grup criminal: un dels principals investigats obtenia dades personals i comptes de correu amb les seves claus corresponents a través del mètode conegut com a phising. Posteriorment, el líder del grup es feia passar pel titular legítim i peticionava targetes a nom dels seus veritables titulars, residents d’Estats Units i Veneçuela, entre altres països americans, que rebia al seu domicili de de Barcelona. Una vegada les targetes bancàries s’activaven es feien servir per adquirir productes en comerços, principalment dispositius electrònics amb fàcil sortida al mercat.

Posteriorment una xarxa de distribuïdors d’aquests productes obtinguts de manera il·legal els col·locava al mercat negre o bé a través de conegudes plataformes d’internet de venda de productes entre particulars. D’aquesta manera obtenien importants sumes de diners. Una altra pràctica que duien a terme era la de facilitar les targetes a establiments de l’oci nocturn, controlats per col·laboradors del propi grup criminal amb els que estaven conxorxats, per comprovar que les targetes funcionaven amb pagaments als Terminals de Punt de Venda (TPV) dels mateixos establiments.

Tot i que no s’ha pogut establir amb exactitud l’abast de les quantitats que els arrestats poden haver aconseguit i usat de manera il·lícita sí que es pot posar de relleu la quantitat defraudada en dues de les targetes, que ascendeix a prop de 160.000 euros.

Finalment, els investigadors van constatar que una part dels arrestats havia diversificat la seva activitat delictiva i també es dedicaven, a partir dels guanys obtinguts i fent ús de les pròpies targetes obtingudes de manera il·lícita, a posar en marxa dues plantacions de marihuana en locals rehabilitats i preparats a aquests efectes situats a les localitats de Barcelona i Barberà del Vallès.

El 6 de juny es van fer sis entrades i escorcoll simultànies, quatre en domicilis i dues en locals, cinc de les quals a Barcelona i una a Barberà del Vallès. Els agents van arrestar tres persones al seu interior i dues més a la via pública al cap de poca estona. La resta del dia es van anar succeint noves detencions fins arribar a les tretze.

Durant l’escorcoll els policies hi van trobar 900 plantes de marihuana, a més de productes per al seu cultiu, 300 grams de cocaïna en roca i substàncies de tall, una premsa hidràulica i dues balances de precisió; tres armes de foc (dues de simulades i una de real); diversos dispositius electrònics com tauletes, ordinadors o telèfons mòbils; diversa documentació que els relacionava amb els fets i 2.000 euros en efectiu.

A més, per ordre judicial es van clausurar tres locals, es van bloquejar els comptes bancaris dels principals investigats i es va suspendre de la llicència d’activitat comercial i l’embargament dels vehicles intervinguts.

Amb aquesta investigació s’han pogut resoldre més de 150 fets delictius. Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 9 de juny i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a cinc dels principals investigats. Hores d’ara no es descarten més detencions relacionades amb la investigació.

Port de Tarragona