La Guàrdia Civil deté 13 persones i desarticula una banda d’assaltants d’habitatges, bancs, escoles i gasolineres a tot Espanya

La Guàrdia Civil ha detingut 13 persones en la desarticulació d’una organització delictiva especialitzada en la comissió de robatoris en interior d’habitatges, entitats bancàries, estacions de serveis, naus, empreses i centres educatius en diferents províncies del territori nacional. L’operació va començar després de tenir coneixement que s’havien produït diversos robatoris en habitatges de Soria i de la sostracció de vehicle a la localitat d’Almazán (Soria). Una vegada que els agents van comprovar que els presumptes autors estaven assentats a Madrid, es va coordinar un operatiu conjunt entre les comandàncies de la Guàrdia Civil de Sòria i Madrid a fi d’establir les connexions i identitats dels responsables dels fets investigats, així com poder fixar un possible lloc de residència dels mateixos.
Durant la investigació s’ha detectat la comissió d’un nombre important de fets delictius de la mateixa índole a les províncies de Sòria, Segòvia, Madrid, Conca, Toledo i Huelva.

Després d’establir un dispositiu de vigilància als membres de la xarxa, el passat dia 2 de juliol els agents van realitzar 8 registres domiciliaris a les províncies de Madrid i Toledo, on van intervenir a 2 vehicles, gran quantitat de diners, joies, bosses, documentació falsa , eines, i telèfons mòbils d’alta i baixa gamma, empleats aquests últims com a mitjà de comunicació en la coordinació entre els membres de la xarxa, desfent-se dels mateixos un cop consumat el delicte.

Així mateix s’ha detingut 13 persones (4 espanyoles i 9 de nacionalitat estrangera), totes elles amb antecedents delictius, a les quals se’ls imputa els suposats delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat documental, sostracció de vehicle, apropiació indeguda i robatori amb força.

Arribaven a recórrer més de 1.000 quilòmetres en un dia per estudiar els seus objectius
Des de Madrid, on residien encara que sense domicili fix, es traslladaven a diferents províncies del territori nacional, on llogaven habitacions d’hotel o apartaments per poder estudiar els escenaris on posteriorment cometien els robatoris. S’ha comprovat com en un sol dia podien arribar a desplaçar-se més de 1.000 quilòmetres.

Un cop fixat l’objectiu, es desplaçaven fins al lloc utilitzant vehicles de rènting o amb plaques de matrícula estrangeres o falsificades. Així mateix, vestien amb robes fosques i calçat esportiu, així com guants i gorres o passamuntanyes per amagar la cara. Per forçar o obrir les portes es valien d’escales, radials, maces, destrals, inhibidors de freqüència, elements d’obertura de panys de portes, llances tèrmiques, etc., les quals han estat intervingudes.

La valoració econòmica dels efectes sostrets s’estima que supera el milió d’euros. Entre les accions delictives perpetrades es troba el robatori amb força en interior d’habitatges, arribant a sostreure en una d’elles joies i diners per valor superior a 200.000 euros.

Les diligències i els detinguts han estat posats a disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Nº 1 de Almazán (Soria).

Port de Tarragona