Un veí de Martorell es fa passar per una empresa d’Olesa de Montserrat i permet que uns estafadors cobrin 11.000 euros d’un client egipci

Els Mossos d’Esquadra el van detenirl dijous. És un home de nacionalitat ghanesa de 35 anys que vivia a la ciutat del Baix Llobregat.

ACN Martorell .- Els Mossos d’Esquadra van detenirl dijous 27 de juny, un home, nascut a Ghana, de 35 anys i veí del Martorell, per presumptament haver cooperat en una estafa informàtica de més d’11.000 euros a una empresa d’Olesa de Montserrat. La investigació havia començat a finals de març, quan el representant d’aquesta companyia va denunciar que l’havien estafat a través d’unes factures a un client egipci. L’autor de l’estafa havia suplantat el correu de l’empresa, a través del qual va demanar al client que abonés 11.000 euros d’una factura pendent a un compte bancari que no corresponia a la companyia. A través de la investigació policial, els mossos van identificar un veí de Martorell com a titular del compte on s’havia fet l’ingrés.
Els agents van aconseguir acreditar que l’home havia estat un cooperador necessari per completar l’estafa, la qual havia ideat una tercera persona. L’arrestat havia tret del banc tots els diners poc temps després de rebre la transferència per dificultar la seva recuperació.

L’home va quedar detingut com a presumpte cooperador necessari d’un delicte d’estafes informàtiques. L’arrestat, sense antecedents policials, va passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs mentre la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Els Mossos d’Esquadra insisteixen que l’estafa coneguda com el ‘Mailer’ i el ‘frau del CEO’ són dos variants d’un mateix mètode d’estafa informàtica que pot combinar tècniques de ‘phishing’, enginyeria social i programaris maliciosos per obtenir transferències bancàries no autoritzades. Majoritàriament, les víctimes són empreses.

La policia recorda que sistemàticament es repeteixen dos tipus d’estafa. Per una banda, hi ha l’engany a empleats que tenen capacitat de fer transferències per a què aquests acabin ingressant els diners a un compte que no és habitual. L’altra modalitat és enganyar les entitats bancàries a partir de la usurpació del compte de correu electrònic del titular i la tramesa de documents d’ordre de transferència falsificats.

Port de Tarragona