Detecten 200 expedients de targeta de residència falsos i desarticulen una banda que introduïa migrants de forma irregular

arxiu

La Guàrdia Civil ha desmantellat una xarxa delictiva dedicada a falsificar documents per obtenir targetes de residència espanyola. Per a això falsificaven els justificants d’enviaments de diners als països d’origen dels interessats, sobretot Cuba i Veneçuela, ja que segons la normativa vigent, una persona amb DNI espanyol pot sol·licitar el reagrupament a Espanya dels seus familiars que visquin en països de Amèrica del Sud, si demostra que aquests familiars depenen econòmicament d’ell.

La investigació va començar després de tenir coneixement, a través de l’oficina única d’estrangeria de Santa Creu de Tenerife, de l’existència d’expedients de sol·licituds de targetes de residència espanyola que podrien contenir documents falsificats entre la documentació exigida als interessats, principalment justificants de enviament de diners que podrien ser falsos.

Per això, els agents van analitzar més de 220 expedients de sol·licitud de targeta de residència espanyola i, després de consultar a les diferents empreses d’enviaments de diners que operen a Espanya a nivell internacional, es va comprovar que els justificants d’enviaments aportats eren falsos, és a dir , que aquests diners mai s’arribava a enviar realment.

Es van localitzar i van investigar a 132 persones que havien presentat aquests justificants d’enviament de diners falsificats per sol·licitar la targeta de residència dels seus familiars, arribant alguns d’ells a presentar els mateixos justificants per a quatre familiars diferents.

Falsificaven els justificants

Diversos locutoris, situats a les illes de Tenerife i La Palma, actuaven com a agents autoritzats de diferents empreses d’enviament de diners que operen a Espanya i falsificaven aquests justificants, usant per a això rebuts en blanc disponibles en els seus propis establiments.

La prova definitiva d’aquesta falsificació es va obtenir després de contactar amb les seus centrals de les empreses d’enviament de diners que s’havien utilitzat suposadament per aquests agents autoritzats (locutoris) per enviar els diners, les quals van acreditar que aquests enviaments mai es van formalitzar, entre altres raons, perquè la majoria de les persones, suposadament remitents, ni tan sols figuraven com a clients seus.

Aquesta activitat de falsificació generava als locutoris implicats una font d’ingressos extra, ja que van veure un negoci en la necessitat dels interessats de portar a les seves famílies a Espanya des de països com Cuba o Veneçuela, cobrant-los una quantitat variable segons el nombre de documents falsificats requerits.

Per aquest motiu, es van dur a terme diversos registres en tres locutoris de les localitats de Santa Creu de Tenerife, San Cristóbal de la Llacuna i les Galetes on, després d’analitzar els ordinadors ubicats en els taulells dels establiments i documentació en paper, es van obtenir les proves necessàries que acreditaven que tals locutoris estaven duent a terme aquestes tasques de falsificació.

Els investigadors van detectar que aquest sistema de falsificació s’havia estès a través de la comunitat cubana (i en menor mesura veneçolana) a través del «boca a boca» amb tanta celeritat que en un període de pocs mesos, ja era conegut a tota l’illa de Tenerife.

L’operació ha estat portada a terme per agents pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tenerife, que han comptat amb la col·laboració amb l’oficina única d’estrangeria de Santa Creu de Tenerife.

Port de Tarragona