La Policia espanyola col·labora en la major operació contra el tràfic d’armes que s’ha realitzat a l’Argentina

En l'operació s'ha detingut 26 persones, 22 a Argentina, tres a Miami i una a Espanya. S'han confiscat més de 1.400 armes.

Un agent de la Gendarmeria argentina durant una de les intervencions.

La Policia Nacional ha col·laborat amb la Gendarmeria Nacional en l’operació més important duta a terme a Argentina fins a la data contra el tràfic il·lícit d’armes. En l’operatiu, que s’ha desenvolupat en els últims mesos, s’ha detingut 26 persones, 22 a Argentina, tres a Miami i una a Espanya. A més, s’ha requisat el major arsenal d’armes intervingut mai en territori argentí, amb més de 1400 armes, moltes d’elles de guerra, i gran quantitat de munició de divers calibre.

L’operativa de l’organització criminal era triangular. D’una banda, des dels Estats Units s’enviaven a l’Argentina peces soltes de diferents armes que posteriorment eren acoblades allà. De l’altra, les municions i carregadors eren adquirits a Alemanya i enviats a Espanya. Des d’aquí es remetien a Holanda i des dels Països Baixos, finalment, a l’Argentina ocults en contenidors. De fet, l’operació a l’Argentina ha rebut el nom d’operació Palak per un vaixell portuguès amb aquest nom que va ser interceptat quan portava un enviament procedent d’Europa.

Un cop totes les peces recalaven a Argentina, s’ensamblaban allà. Unides ja arma i carregador, eren amagades i enviades a Brasil a través d’Paraguai, des d’on eren traslladades a territori brasiler per terra. L’objectiu: vendre-les als grans càrtels de la droga del Brasil que controlen el negoci del narcotràfic amb metralladores o altres armes de gran calibre.

Es van intervenir gran quantitat d’armes de guerra

Les investigacions realitzades per la Policia Nacional van permetre demostrar part de l’operativa de l’organització criminal en el blanqueig de capitals a Europa procedent del tràfic il·lícit d’armes i que es traduïa en la compra massiva de propietats a Espanya. Com a conseqüència d’aquestes informacions, les autoritats judicials argentines van emetre una ordre internacional de detenció que es va materialitzar el passat dissabte amb la detenció a València d’un ciutadà espanyol per agents de la Policia Nacional.

Els agents de la Comissaria General d’Informació van realitzar un exhaustiu informe d’activitats i financer del detingut a Espanya. Durant l’operatiu, que es va iniciar a l’abril, es van establir controls sobre l’arrestat així com sobre les exportacions realitzades per ell. Les investigacions van constatar que estava vinculat amb el líder de l’organització ja detingut, al qual havia facilitat l’adquisició de components d’armes, majorment carregadors.

En l’operació es van realitzar 52 registres a Argentina, Paraguai i els Estats Units i van confiscar una gran quantitat d’armes -més de 1400- entre les que hi ha armes llargues AK 47, FAL, Mauser, carrabines, escopetes, metralladores, armes curtes (pistolota, pistoles, revòlvers), coet tipus morter, granades, gran quantitat de munició, peces per a l’armat de pistoles, etc. També es van intervenir automòbils d’alta gamma, gran quantitat de diners en efectiu i documentació d’interès.

L’operació ha estat portada a terme per la Direcció d’Intel·ligència Criminal de la Gendarmeria Nacional d’Argentina en unió del Jutjat Federal Penal i Econòmic número 2 de Buenos Aires i coordinada a Espanya pel Jutjat d’Instrucció número sis de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona