Inundacions a Navarra: mor un conductor arrossegat per l’aigua

Vehicles emportats per l'aigua a Tafalla. / Miguel Pérez

Les intenses pluges que han afectat aquesta nit diversos municipis de Navarra i que van provocar el desbordament del riu Cidacos s’han cobrat la vida d’un conductor, que va ser arrossegat per l’aigua. El dispositiu establert ahir a la tarda pel Govern de Navarra en aplicació del Pla d’Emergència, nivell 1, per inundacions a la Zona Mitjana (Tafalla, Olite, Pueyo, Pitillas i Beire), ha localitzat aquesta matinada al municipi de Ezprogui, a prop del terme de Moriones, el cos sense vida del conductor que va ser arrossegat per l’aigua. La Policia Foral investiga el cas.

De matinada també ha estat possible restablir el trànsit entre l’Autopista de Navarra (AP-15) i la localitat de Tafalla, una de les més afectades per l’avinguda extraordinària del Cidacos d’ahir tarda. Per contra, l’accés a Pueyo des de l’AP-15 continua tancat.

El Cidacos, que va passar a les 17.40 h. d’haver una altura de 0,11 metres a l’estació d’aforament d’Olite, va superar els 4 metres d’altura a última hora de la nit, després que es registressin pluges torrencials (l’estació meteorològica de Guetadar va superar els 160 litres per metre quadrat ahir a la tarda i la de Tafalla dels 100 litres) que cuatriplicaron les previsions meteorològiques, que predeien precipitacions de fins a 40 litres.

Els danys materials causats pel riu han estat de gran abast, afectant cotxes, garatges, de sota, soterranis, locals comercials, indústries, zones esportives i a la pròpia carretera N-121 (Pamplona – Tudela), a l’altura del pk. 30. També es va interrompre el trànsit ferroviari.

La Presidenta de Navarra, Uxue Barkos, i la consellera de Presidència, Funció Pública, Interior i Justícia, Mª José Beaumont, ambdues en funcions, es van desplaçar ahir a la nit a la sala de coordinació de Sos Navarra 112 per seguir en directe el dispositiu d’atenció de aquesta emergència, en què van participar els recursos de bombers, policia i protecció civil del Govern de Navarra, així com Guàrdia civil i policia local de Tafalla.

Situació d’emergència a Navarra per les inundacions del riu Cidacos, que ha provocat importants danys en diversos municipis

Port de Tarragona