Detenen dins un camió a Pamplona un gihadista exconvicte acusat d’adoctrinament

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dissabte a Pamplona a un exconvicte gihadista de 48 anys acusat de reincidir en els delictes d’enaltiment i adoctrinament terrorista. L’arrest, en el qual ha col·laborat el Centre Nacional d’Intel·ligència, s’ha produït davant d’un centre comercial del polígon industrial Agustins, situat als afores de la ciutat i on l’home es trobava a l’interior d’un camió.

Les primeres investigacions sobre el detingut, nascut al Marroc, es remunten a 2015 i, després de més d’un any de seguiment de les seves activitats, va ser detingut al novembre de 2016, ha informat en una nota el Ministeri de l’Interior. Durant el seu pas per la presó per al compliment de les penes que li van ser imposades per l’Audiència Nacional, el detingut va mantenir la seva adhesió als postulats terroristes.

En aquest temps, va contribuir activament a donar-los difusió, persistint en la necessitat de l’ús de la violència i aprofundint en un procés de victimització pel qual justifica qualsevol acció contra els «enemics de l’Islam».

Després de la seva sortida de la presó, ha administrat diversos perfils i canals de xarxes socials amb l’objectiu de difondre propaganda en bona part realitzada per productores mediàtiques afins a grups terroristes jihadistes, principalment d’Al-Qaida, encara que no hi ha elements en la investigació que indiquin que es trobés preparant cap atac actualment.

Els agents estan analitzant els dispositius emprats per l’arrestat per connectar-se a internet i altres evidències trobades en el registre del camió de gran tonatge que habitualment condueix. La Guàrdia Civil ha constatat que manté la seva fixació amb la justificació dels atacs suïcides com a mitjà legítim de lluita contra Occident, així com els atacs contra la població civil d’Israel per part de grups terroristes palestins.

Port de Tarragona