Mossos i Policia Nacional detenen dos “aluniceros” d’una banda que havia robat per valor d’un milió d’euros en dos anys

En alguns dels robatoris van utilitzar una retroexcavadora que havien sostret per forçar els accessos de les empreses

Mossos

Mossos d’Esquadra, conjuntament amb agents de la Policia Nacional, han detingut dos integrants d’un grup criminal especialitzat en realitzar encastaments a establiments comercials de marques de luxe. L’operatiu conjunt ha permès detenir dos homes de 22 i 35 anys, de nacionalitat espanyola, els quals haurien participat en tres robatoris a establiments comercials de Catalunya, i un d’ells en altres onze robatoris a comerços i empreses de Madrid, Toledo i Albacete. Per aquest motiu se’ls considera presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força i robatori i furts d’ús de vehicles.

Els dos homes formarien part d’un grup criminal especialitzat en cometre robatoris pel mètode de l’encastament, el qual estaria integrat per persones de nacionalitat espanyola i amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni.

La investigació es va iniciar l’1 d’octubre de 2018 quan els Mossos van tenir coneixement que a Girona s’havia produït un robatori amb força en una botiga d’una coneguda cadena de venda d’electrodomèstics i aparells electrònics. El robatori es va produir a la nit, en horari de tancament. Els autors, un mínim de 6 persones, van arribar amb dos vehicles sostrets, van forçar la porta exterior de vidre amb un mall i amb una radial van tallar la persiana interior per fer una obertura que els va permetre accedir a l’interior de l’establiment i sostreure material electrònic –telèfons mòbils, càmeres i rellotges- valorat en més de 125.000 euros.

Els investigadors van identificar una part dels autors de l’assalt i van determinar que, tot i que un d’ells tenia residència a Sitges, el gruix del grup s’havia desplaçat des de Madrid per cometre el robatori. Per aquest motiu es va establir un equip conjunt d’investigació amb els serveis centrals de la Policia Nacional de Madrid i Barcelona.

Un dels detinguts, resident a Sitges, facilitava informació al grup criminal que estava establert a Madrid. Fruit de la investigació, els policies van concloure que els autors del robatori eren membres d’un grup criminal establert a Madrid. Els agents van identificar a dos d’ells; un d’ells amb ampli historial d’antecedents relacionats amb delictes contra el patrimoni; el segon, a més d’estar implicat en el robatori, es dedicava a recopilar informació, i a vigilància prèvia dels establiments comercials a robar, per a facilitar-la als companys de Madrid.

Els investigadors van comprovar que aquest últim individu es desplaçava al Passeig de Gràcia de Barcelona i estudiava la situació de certs comerços d’articles de luxe. Analitzava els aparadors, les mesures de seguretat i tot el que hi havia al seu voltant. Així mateix, gravava vídeos i feia fotos de l’establiment, tot això amb la intenció d’assegurar l’èxit d’un possible encastament. Després, i amb aquesta informació, el grup criminal es desplaçava de Madrid a Barcelona dies abans, o la mateixa nit del robatori, cometia l’il·lícit i tornava a la capital amb el botí que ràpidament introduïa en el mercat de compravenda d’objectes robats.

Frenètica activitat delictiva dels investigats

Les indagacions policials van determinar que el grup també hauria comès altres dos encastaments en dues botigues de marques exclusives del Passeig de Gràcia de Barcelona, dedicades a la venda de roba i complements.

Un el van cometre el 30 de novembre de 2018 i van aconseguir un botí de 400.000 euros. En aquesta ocasió, els autors van encastar un vehicle de gamma alta contra l’aparador, van accedir a l’interior de l’establiment i van sostreure nombrosos articles –bosses, cinturons i roba- valorats en gairebé 400.000 euros. El modus operandi emprat va confirmar que els investigats eren delinqüents especialitzats en la comissió de robatoris amb força mitjançant el mètode de l’encastament.

El segon es va produir el 21 de març de 2019, novament els autors van emprar un vehicle per violentar les portes d’accés de l’establiment per accedir a l’interior. A continuació, cinc persones vestides amb roba fosca i amb el rostre tapat van entrar a la botiga mentre un sisè individu des de l’exterior realitzava tasques de vigilància. En aquesta ocasió, van sostreure únicament bosses de mà per valor de 422.000 euros. Posteriorment els autors van abandonar els cotxes utilitzats en el robatori a Sant Pere Molanta.

Paral·lelament els policies van poder relacionar alguns dels membres del grup amb un seguit d’encastaments que es van produir al mes de febrer en diferents punts de l’estat espanyol.

Dels quals destacaven dos robatoris en una botiga de bicicletes d’alta gamma de Pozuelo de Alarcón. En el primer d’ells van sostreure 17 bicicletes valorades en més de 142.000 euros. En el segon, que va tenir lloc només cinc dies després, es van portar set bicicletes que, agents de la Policia Nacional, van recuperar aquest mateix dia.

També són remarcables altres dos encastaments comesos al febrer en les delegacions d’una empresa distribuïdora de tabac situades a Albacete i Ávila. Aquest cop els lladres va fer servir una màquina retroexcavadora sostreta per violentar els accessos. Davant d’aquests fets es va establir un operatiu policial conjunt que va permetre detenir dels dos principals investigats, un a Sitges i l’altre a Pinto i realitzar les entrades i escorcolls als domicilis dels arrestats. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Port de Tarragona