La Guàrdia Civil deté 23 integrants d’una xarxa dedicada al narcotràfic i implicada en un assassinat

La Guàrdia Civil ha detingut els 23 integrants d’una xarxa dedicada al tràfic de drogues i que estava implicada en un assassinat, informa el cos de seguretat. Se’ls imputa els delictes d’integració en organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals i assassinat.

Així mateix, s’han dut a terme 13 registres a Segòvia, Madrid i Miranda d’Ebre (Burgos), on s’ha confiscat 12,779 quilos de cocaïna de gran puresa valorada en més de 750.000 euros, diverses dosis de haixix disposades per a venda, 5 vehicles de gamma mitjana i alta i més de 7.000 euros en metàl·lic.

La investigació va començar després de detectar un augment en la venda de substàncies estupefaents, especialment cocaïna en zones d’oci de Segòvia capital i localitats pròximes.

Després de les primeres indagacions els agents van identificar diverses persones que poguessin estar vinculades a una xarxa de distribució de droga, amb base a Madrid, que proveïa punts de distribució situats a Segòvia, Miranda d’Ebre (Burgos) i Leganés (Madrid) i que comptava amb fortes mesures de seguretat, per tal de dificultar la tasca policial.

En el transcurs de les investigacions, també es va tenir coneixement de la possible comissió d’un assassinat entre membres de l’organització en Miranda d’Ebre (Burgos). A primers del mes de maig es va trobar el cadàver d’una persona amb evidències de violència en una zona de meandres del riu Ebre, a la pedania de Montanyana (Burgos), a escassos quilòmetres de Miranda d’Ebre. Per aquests fets es va desenvolupar un altre operatiu en la citada localitat de Burgos.

D’altra banda, els agents van descobrir que un membre del grup viatjaria a Sud-amèrica a fi d’importar una important quantitat de droga. Gràcies al seguiment realitzat sobre els objectius, el dia 24 de maig es va localitzar a l’aeroport de Barajas a un passatger que tornava de Sud-amèrica, el qual en ser identificat i comprovades les seves pertinences, es va poder verificar com transportava ocult en dobles fons de maletes la quantitat de 11,370 quilos de cocaïna d’extrema puresa.

Paral·lelament a aquests fets, la xarxa continuava amb els seus desplaçaments a la capital segoviana, el que va permetre que el dia 23 de juny es interceptés un vehicle que transportava 1,316 quilos de cocaïna, cridant l’atenció l’alt grau de sofisticació en el mètode d’ocultació de la droga.

Després d’això, els dies 24 i 25 de juny, els investigadors de la Guàrdia Civil van detenir els integrants de l’organització i van dur a terme registres simultanis a Madrid i Segòvia.

Les diferents línies d’investigació seguides van permetre situar a Leganés (Madrid) un domicili que podria albergar un laboratori per a «cuinar» droga, custodiat contínuament per dues persones.

Els agents estableixen un dispositiu de vigilància sobre aquestes dues persones, donant com a resultat el passat dia 2 de la detenció d’un d’ells a la via pública.

Posteriorment es va registrar l’habitatge, on a més de detenir a l’altre integrant, es va localitzar una sala disposada amb tots els estris necessaris i substàncies per «cuinar» droga, confiscant 88 grams de cocaïna disposada per a la seva adulteració i multiplicació, 48 grams d’amfetamina, 2 grams de metamfetamina, 6 litres d’acetona, 6 quilos de substància per a tall, bàscules, termo segelladores, premses, motlles, mescladores, i material de seguretat personal per al manipulat dels productes químics.

L’operació ha estat desenvolupada per agents pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Segòvia, que han comptat amb la col·laboració de membres del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS), Servei Cinològic especialitzat en la recerca de restes biològiques, Unitat Especial d’Intervenció (UEI), Agrupació Rural de Seguretat (ARS), USECIC, del Centre Nacional de Desapareguts (CNDES), Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Port de Tarragona