Els vigilants de Prosegur d’entorns d’oci podran denunciar conductes d’assetjament sexual no castigades pel Codi Penal

ACN Barcelona .- Els vigilants de l’empresa de seguretat privada Prosegur podran denunciar a partir d’ara aquelles persones que cometin conductes d’assetjament sexual que el Codi Penal no castiga però que es consideren infraccions administratives, com són exhibicionisme obscè o masturbació en espais públics davant d’adults; injúries sexuals; seguiments i acorralaments o captar imatges de parts íntimes. Totes aquestes conductes atempten contra la indemnitat i la llibertat de les dones. Prosegur ha signat aquest dijous l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, impulsat pel Departament d’Interior i, de moment, ja s’han format uns 70 dels seus professionals. Alguns d’aquests vigilants treballaran al Sónar, que comença aquest dijous, i per tant ja podran aplicar les noves pautes. El festival de música electrònica també s’ha adherit al protocol.
Els vigilants de seguretat privada que presenciïn algun tipus d’aquestes conductes d’assetjament sexual o bé que siguin alertats que s’estan cometent podran iniciar els tràmits per interposar una denúncia utilitzant uns documents que han preparat els Mossos d’Esquadra per descriure els fets i identificar-ne l’autor, segons ha explicat el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, en la signatura d’adhesió de Prosegur al protocol.

El document s’enviarà als Mossos perquè comenci el procediment i s’obri la denúncia administrativa, que pot acabar amb una sanció de fins a 600 euros. Amb tot, Interior vol elevar les multes per aquestes conductes d’assetjament sexual a un rang de 1.001 a 10.000 euros.

En qualsevol cas, la denúncia no es tramitarà al marge de la víctima. Fins ara, els vigilants de seguretat havien de trucar a la policia davant d’alguna d’aquestes conductes, en general molt poc denunciades.

Canvi de paradigma davant de conductes normalitzades en entorns de festa

La principal novetat del protocol és que preveu criteris sobre com han d’actuar els professionals de la seguretat quan es trobin davant de conductes d’assetjament sexual no penals. «El protocol lluita contra conductes que estan molt normalitzades en entorns de festa i davant de les quals, moltes dones assumeixen que queixar-se té poc recorregut, ha assenyalat la cap del Gabinet de Seguretat del Departament d’Interior, Maria Àngels Vila, que ha subratllat: «Ara proposem un canvi de paradigma per concentrar tots els esforços perquè no es cometin aquestes conductes i si passen, que siguin sancionades i castigades».

El protocol vol sensibilitzar les persones que surten a festivals, discoteques o festes majors de no tolerar violències sexuals, encara que no estiguin recollides al Codi Penal, i també les que hi treballen perquè sàpiguen com actuar i com denunciar-les. Aquesta campanya de sensibilització inclou un vídeo que es projecta als festivals adherits al protocol i un fulletó que tenen el lema de ‘No en passem ni una’. Entre moltes altres, són violències sexuals conductes com forçar a tenir contacte físic no volgut, com pessics, tocaments o petons, o pressionar per no utilitzar el preservatiu.

Port de Tarragona