Desarticulada a Castelló i Màlaga una organització criminal internacional dedicada a cometre estafes per phishing

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal internacional dedicada a cometre estafes mitjançant la modalitat del Phishing, falsificació de documents públics i blanqueig de capitals. L’organització operava a nivell mundial trobant perfectament estructurada. Els presumptes autors es guanyaven la confiança d’empreses legals mitjançant acords comercials apoderant, no només de les seves dades empresarials, també de les seves contrasenyes bancàries i correu electrònic.

L’operació va començar a la localitat de Lalín (Pontevedra) i a Jaén, davant sengles denúncies interposades tant en la Guàrdia Civil com a la Comissaria de Jaén. En aquesta capital, un empresari denunciava haver estat víctima d’una estafa per valor de 132.000 euros. D’altra banda, a Lalín s’havia rebut una denúncia d’una empresa de Pontevedra en la qual també manifestava haver estat víctima de dos estafes per valor de 23.645 euros i de 3.479 euros.

Una organització criminal internacional

Per tal motiu, els investigadors van començar a treballar en les referides denúncies podent comprovar que les persones que havien presentat les denúncies havien estat estafades per Internet mitjançant la usurpació dels seus comptes de correu electrònic aconseguint la sostracció de grans sumes de diners.

Fruit de la investigació i de l’anàlisi minuciós de la documentació econòmica, bancària, fiscal i financera, van localitzar a través de mitjans tècnics i informàtics a una organització criminal desplegada internacionalment.

Desviació de diners a comptes bancaris de tot el món
Els presumptes autors, un cop es feien amb els diners de les víctimes ho desviaven a nombrosos comptes corrents que l’organització havia obert mitjançant documentació falsa, tenint com a destinació final determinades empreses de ceràmica ubicades a Castelló. D’aquesta manera blanquejaven els diners rebuts il·lícitament mitjançant exportacions de material que enviaven fins a Nigèria.

Donada la magnitud de la investigació, els agents van sol·licitar la col·laboració de diferents especialistes documentals de nombroses ambaixades d’Europa i Àfrica, ja que l’organització criminal tenia accés a passaports sostrets i falsificats de multitud de països per tal de dificultar la investigació ja que els supòsits titulars dels passaports no existien físicament pel que era impossible la seva localització.

Igualment, es va poder constatar que l’activitat d’aquesta organització es realitzava a Espanya, Holanda, Xipre, Curaçao, Ucraïna, Mèxic, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, Singapur, Regne Unit i Estats Units.

Blanqueig de capitals per cinc milions d’euros

En l’operació, s’han embargat 78 comptes bancaris, localitzant i recuperat gran quantitat de diners ocult. Així mateix, s’han efectuat quatre registres domiciliaris a Màlaga on van ser detingudes sis persones i intervinguda multitud de documentació, aparells informàtics, 2.955 euros en metàl·lic, així com joies valorades en més de 4.000 euros.

A Castelló, els agents van realitzar dos registres domiciliaris i tres en empreses relacionades amb la ceràmica, detenint a 15 persones i la confiscació de documentació, targetes de bancàries, 16.350 euros en metàl·lic i un vehicle d’alta gamma valorat en 150.000 euros.

Un cop realitzat el recompte de les quantitats suposadament obtingudes de manera il·lícita per part de l’organització criminal, s’ha aconseguit aclarir un blanqueig de 5 milions d’euros.

Port de Tarragona