La policia allibera una menor de 15 anys i cinc dones que eren explotades sexualment al carrer

La Policia Nacional ha alliberat a sis dones víctimes d’explotació sexual, entre elles una menor de 15 anys, i ha detingut onze persones a Màlaga en una operació contra el tràfic amb fins d’explotació sexual. En l’operatiu policial ha estat desarticulada la totalitat de la xarxa formada per ciutadans nigerians que explotaven dones joves i de la seva mateixa nacionalitat. Les víctimes eren obligues a exercir la prostitució al carrer en zones de Màlaga com el Polígon Industrial del Guadalhorce, Puerto Banús (Marbella) o en clubs de cites de la costa malaguenya. La majoria eren recollides en cotxes en els seus domicilis i traslladades fins aquests llocs. Les investigacions van permetre la localització de quatre domicilis que pertanyien als principals investigats en les que allotjaven a les seves víctimes.

Una menor temorosa i el pare va ser assassinat a Nigèria

La investigació va començar quan els agents van identificar una dona que es trobava exercint la prostitució, primer a la zona de Puerto Banús (Marbella) i posteriorment en el Polígon del Guadalhorce de Màlaga. Els trets físics i altres aspectes conductuals de la dona van fer sospitar als agents que pogués ser una menor d’edat pel que, després de diverses gestions, es va constatar que tenia 15 anys i va ser quedar sota la protecció de la Junta d’Andalusia.

Per contrastar algunes de les manifestacions de la menor, les quals van ser escasses causa de la por inculcat cap a la policia per part dels tractants, es va sol·licitar col·laboració de la National Crime Agency (NCA) britànica. Mitjançant els seus agents a Nigèria, es va poder confirmar que el pare de la menor havia mort en estranyes circumstàncies, el que era compatible amb la dada aportada per la jove que va relatar als agents que el seu pare havia estat assassinat a Nigèria sense aportar més dades.

Tot i la manca d’informació, a causa de la temeritat que manifestava la menor, els agents van aconseguir avançar en les investigacions i van detectar a la província de Màlaga un entramat criminal dedicat entre altres delictes a l’explotació sexual de dones nigerianes aconseguint a més la identificació de tots els seus membres.

Dones distribuïdes com a mercaderies per a ser explotades

L’organització criminal distribuïa a les dones per diferents zones d’activitat on exercien la prostitució al carrer així com en clubs de la localitat de Benalmádena. Eren recollides per conductors de la seva mateixa nacionalitat des dels seus domicilis i traslladades fins a la zona on exercien la prostitució.

A través de les actuacions policials, els agents van poder relacionar els investigats amb falsedats documentals en diversos tipus de documents, usurpació d’identitat per a l’obtenció de treball i tinença, obertura i tancament de diversos comptes bancaris des de la qual gestionen l’ingrés i retirada de diners en efectiu. A més, evitaven en tot moment informar els empleats dels bancs de la seva nacionalitat i per ells utilitzaven la documentació d’altres països per aconseguir el seu propòsit. Així mateix algunes falsedats podrien encobrir altres activitats il·lícites relacionades amb les conegudes «estafes nigerianes», en què resulta necessari l’obertura de comptes bancaris amb filiacions falses on es ingressaria els diners obtinguts de manera fraudulenta de les persones estafades.

La figura del recaptador

Com és habitual en el delicte de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, a les víctimes se’ls dóna a conèixer el deute contret. En el cas d’aquesta organització, les mateixes estaven distribuïdes en habitatges en què habitaven membres de la xarxa per tal que siguin sotmeses a un control ferri. Per anar cobrant aquest deute apareix la figura del «recaptador», es tracta d’un dels investigats qui es desplaçava diàriament fins al lloc de treball de totes les víctimes amb l’únic objectiu de recollir els diners procedents de l’exercici de la prostitució.

Les víctimes eren captades en els seus llocs d’origen, en aquest cas a Benín City (Nigèria), sota la falsa promesa d’aconseguir una vida millor en el continent europeu, aprofitant-se de la precària situació econòmica que patien desconeixent que la veritable finalitat seria la seva explotació sexual a Espanya. Després de la seva captació, eren traslladades via terrestre fins a la costa de Líbia, on amuntegades en embarcacions gairebé sense condicions de seguretat pretenien accedir a Europa i mitjançant diversos mitjans de transport eren dirigides cap a Espanya.

L’operatiu policial ha estat desenvolupat a la localitat de Màlaga on s’ha realitzat l’entrada i registre de quatre domicilis particulars i s’han detingut onze persones com a presumptes autors dels delictes de tràfic d’éssers humans, relatius la prostitució i falsificació de documents. Entre els efectes intervinguts destaquen 5.245 euros, quatre documents de identida

Port de Tarragona