Dos «cuidadors» detinguts per deixar sense estalvis a una dona de 97 anys després de robar-li 200.000 euros

La Guàrdia Civil d’Almoradí (Alacant), ha detingut dues persones per apropiar-se, de manera il·lícita, de més de 200.000 euros d’una dona de 97 anys a la qual, suposadament, tenien cura. La perjudicada va arribar a tenir el seu compte d’estalvi en negatiu aconseguint una situació de greu necessitat.

El mes de juliol de l’any passat 2018, una dona de 97 anys, de nacionalitat suïssa, establerta a Espanya, va denunciar que algú li havia sostret la totalitat dels seus estalvis del seu compte corrent mitjançant operacions bancàries fraudulentes.

Per tal motiu, els agents van iniciar les gestions necessàries per aclarir aquests fets, ja que els diners sostrets a la dona superava els 200.000 euros. Cal destacar que el seu compte bancari estava en negatiu, arribant al punt que les seves despeses de manutenció van haver de ser costejats pels seus propis veïns en no tenir la denunciant cap familiar proper.

La situació de la perjudicada era extrema ja que presentava un evident estat d’abandó i necessitat, fins i tot va perdre les cobertures de l’assegurança mèdica que tenia per impagament de les quotes.

Després d’analitzar la documentació facilitada per la seva entitat bancària, els agents van poder constatar que els autors resultaven ser la dona que havia contractat com la seva cuidadora (actualment morta), el fill d’aquesta cuidadora i la parella sentimental que tenia la morta.

Entre els tres van retirar del compte bancari de la denunciant, entre els anys 2012 i 2018, més de 200.000 euros.

Per a això, i valent-se de l’especial situació de vulnerabilitat de la denunciant (avançada edat, escàs coneixement de l’idioma castellà, no tenir cap parent a Espanya al qual recórrer, desconeixement de les gestions bancàries, etc.), els 3 investigats es van agregar com titulars o autoritzats en el compte bancari de la perjudicada, per tenir accés complet al seu saldo i poder així disposar lliurement dels seus diners amb total impunitat.

Per dificultar una possible investigació i intentar no aixecar sospites, els autors van obrir fins a cinc comptes bancaris per moure els diners contínuament entre elles.

Part dels diners sostrets va ser destinat a l’adquisició d’un vehicle d’alta gamma i a la construcció d’un habitatge.

Als dos detinguts, espanyols, de 57 i 30 anys, se’ls imputa un delicte continuat d’estafa bancària i un altre de falsedat documental. Tots dos ja han estat posats a disposició judicial, quedant en llibertat provisional amb càrrecs, a l’espera de judici. S’ha sol·licitat, a l’autoritat judicial, l’embargament preventiu dels saldos d’aquestes cinc comptes bancaris, a nom dels detinguts, de quatre propietats i de tres vehicles, un d’ells d’alta gamma. La investigació l’ha dut a terme l’àrea d’investigació de la Guàrdia Civil d’Almoradí (Alacant).

Port de Tarragona