Detenen dos atracadors sexagenaris en el moment en què entraven disfressats a atracar un banc amb una arma

Moment de la detenció a les portes de l'entitat. / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, ha detingut dos històrics atracadors de nacionalitat espanyola, P.M.A i M.F.A, de 60 i 64 anys d’edat respectivament, en el mateix moment d’intentar perpetrar el seu últim pla. Els fets van tenir lloc al municipi de La Rioja del Villar d’Arnedo el passat 8 de juliol, quan a primera hora del matí, acabada d’obrir una sucursal bancària, aquestes dues persones es dirigien a la mateixa amb la intenció d’atracar, ocultant la seva identitat sota perruques, ulleres, passamuntanyes i guants, tot això estant sotmesos a una estreta i discreta vigilància per part dels agents encarregats d’aquesta investigació.

A escassos metres de la sucursal, a fi d’evitar un evident i real perill per a la vida i integritat personal d’empleats i clients que poguessin trobar-se en l’interior de l’entitat, es va procedir a la detenció d’MFA i de PMA en el mateix instant en què es disposaven a accedir-hi, per al que es va comptar amb la participació fonamental de la Unitat Especial d’Intervenció (UEI) de la Guàrdia Civil. En el moment de la detenció, un dels detinguts portava una arma curta del calibre 9mm.

Inici de la investigació

La investigació s’inicia després de l’estudi dut a terme per les unitats orgàniques de policia judicial de les comandàncies de Valladolid i Zamora, així com de la Secció de Delinqüència Organitzada de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, aquesta última en la seva comesa de donar suport i coordinar aquelles investigacions relatives a delictes contra el patrimoni, comesos bé per organitzacions o grups criminals, que per la professionalitat dels mateixos, per la gravetat de les seves actuacions o bé per l’alarma social produïda com a conseqüència de la violència emprada en les accions delictives comeses, mencionar de la implicació dels membres d’aquest grup de recerca.

Fruit d’aquesta anàlisi, els agents van poder corroborar la vinculació de dos coneguts delinqüents en l’execució de tres atracaments en entitats bancàries, tots perpetrats amb violència i intimidació i mitjançant l’ús d’aparentment sempre la mateixa arma de foc.

Aquests atracaments es van perpetrar a les províncies de Navarra, Zamora i Valladolid, en els passats mesos de febrer, març i maig, respectivament, havent generat una gran alarma social per la perillositat i contundència de la seva execució.

D’aquesta manera es van obtenir una sèrie d’elements indiciaris, que van situar a aquestes dues persones en diferents escenaris dels fets descrits, a més de ser el modus operandi de tots els atracaments molt significatiu per als agents, que ja van detenir una d’aquestes persones en l’any 2010 per fets similars.

Ja centrats en aquestes persones com a objectius prioritaris, segons es va anar avançant en la investigació els agents van poder corroborar els moviments duts a terme pels investigats per planificar possibles atracaments, consistint primerament a realitzar rutines com l’estudi de rutes per petites localitats amb els seus propis vehicles , per tal de seleccionar possibles sucursals bancàries a assaltar, analitzant les mesures de seguretat amb què compten les mateixes, així com horaris d’obertura i tancament, vies de fugida, itineraris, etc.

Un cop seleccionada l’entitat, tornaven dies després per a accedir-hi, traslladant-se per a això en vehicles de la seva propietat, però en aquesta ocasió, canviant les plaques de matrícula per unes sostretes en els voltants del municipi, evitant així una possible relació amb els fets.

Ja a la porta de la sucursal i caracteritzat amb perruca, ulleres, guants i altres elements que dificultessin la seva identificació, accedia un d’ells a l’interior, amenaçant a continuació a empleats i clients amb una arma curta i facilitant l’accés a l’altre component. Un cop dins, primerament intentaven actuar sobre la caixa forta de la sucursal, i si no era possible, es conformaven amb la caixa d’atenció al públic.

Una característica comuna en els seus «cops» era el quedar-se amb el DNI dels clients, per tenir-los identificats i amenaçar-los en el cas que avisessin a les forces de seguretat.

Aquesta operació ha estat portada a terme per la Secció de Delinqüència Organitzada de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, juntament amb les unitats orgàniques de policia judicial de les comandàncies de Valladolid i Zamora, així com amb diferents Unitats Territorials de la zona de la Guàrdia Civil de la Rioja.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº 2 de Valladolid, el qual ha decretat presó sense fiança per als dos detinguts.

Port de Tarragona