El jurat popular considera culpable per unanimitat l’acusat de matar un home a Riudecanyes

Fiscalia i acusacions particulars demanen la pena màxima de 25 anys de presó

Un momento del juicio donde se ha hecho público el veredicto. / Núria Torres

ACN .- El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat l’acusat de matar un home en una zona rústica aïllada de Riudecanyes (Baix Camp) el 24 de març del 2018. Els nou membres del jurat han emès veredicte aquest dimarts de culpabilitat de Constantin B. sobre l’assassinat d’un amic seu, Jordi M., de 42 anys, que va morir asfixiat després d’una forta pallissa. Després de deliberar, el tribunal ha donat a conèixer la seva decisió, una vegada respostes les preguntes de l’objecte del veredicte, per responsabilitzar l’encausat, per unanimitat, de l’assassinat. El tribunal considera provat que l’acusat es va aprofitar de l’estat d’indefensió de la víctima, per embriaguesa i consum de cocaïna, i que el va asfixiar fins a la mort. La fiscalia i acusacions particulars mantenen la pena màxima de 25 anys de presó, mentre la defensa considera que la pena és massa «severa, «exagerada» i «no proporcionada».
El jurat popular considera provat que l’acusat va ser l’única persona responsable de la mort de la víctima. Que primer, en una granja de porcs on treballava Constantin B., “li va propinar múltiples cops al cap, al coll i al crani, causant-li múltiples politraumatismes, deixant Jordi M. en situació d’incapacitació i que aleshores va aprofitar per agafar-lo pel coll i asfixiar-lo, donant-lo per mort”.

Després, el tribunal dona per provat -amb 8 vots a favor- que va carregar la víctima al maleter del seu cotxe per abandonar el cos més enllà de la granja, en un camp d’oliveres prop d’una zona boscosa i que, “en adonar-se que seguia viu, el va tornar a agafar amb força pel coll, asfixiant-lo i acabant amb la seva vida de forma definitiva”. Es va trobar sang de la víctima al maleter de l’acusat.

Segons el tribunal, l’acusat es va aprofitar de l’estat d’indefensió de la víctima -anava begut i drogat- mentre ell, que era un bevedor habitual, no tenia alterades les seves facultats i sabia discernir entre el bé i el mal. També ha considerat que va ser l’últim de veure la víctima amb vida i que no va col·laborar gens en la investigació policial.

Davant el veredicte de culpabilitat per unanimitat i la petició de 25 anys de presó per assassinat, la defensa, que demana l’absolució, ha fet la reflexió que, en tot cas, es podria considerar el delicte d’homicidi, amb una pena no superior als 10 anys. Després del veredicte del jurat popular, el cas queda vist per a sentència.

Port de Tarragona