El foc de Capellades ja ha cremat 50 hectàrees i té una potencialitat de 2.500 més, segons el conseller Buch

El foc s'ha originat en l'incendi d'un vehicle, que ha cremat al quilòmetre 38 de la carretera C-15, al costat d'un talús arbrat

El foc forestal s'ha iniciat com a conseqüència d'un vehicle que s'ha incendiat a la C-15. /Agents Rurals

L’incendi que crema des d’un quart de set de la tarda a Capellades (Anoia) ha afectat fins ara 46,70 hectàrees de superfície forestal, segons informen els Agents Rurals. Majoritàriament, la zona cremada és d’arbrat, concretament 44,64 hectàrees, 26,04 a Capellades i 18,57 a la Torre de Claramunt. També hi ha 0,03 hectàrees afectades a Vallbona d’Anoia. El foc s’ha originat en l’incendi d’un vehicle, que ha cremat al quilòmetre 38 de la carretera C-15, al costat d’un talús arbrat, i des d’aquí ha pujat en sentit nord empès per la marinada suau que bufava a la zona. Els cossos d’emergència han ordenat el tall d’aquesta carretera i de la línia R6 de Ferrocarrils de la Generalitat. El conseller Miquel Buch ha estimat que si no es pot extingir, el foc podria arribar a cremar 2.500 hectàrees. Va fer referència també a l’aparició d’un dron a la zona on els Bombers extingien l’incendi i va demanar prudència als ciutadans que fan servir aquests aparells, que podrien interferir amb els mitjans aeris que hi treballen a la zona.

Protecció Civil ha informat que la primera trucada al 112 per avisar de l’incendi s’ha rebut a les 18.16 h. Un conductor explicava que hi havia un vehicle cremant al voral de la C-15 i que el foc enganxava vegetació. La conductora del vehicle que ha cremat ha trucat al cap de pocs instants.

Amb l’arribada de la nit els 16 mitjans aeris dels Bombers que treballaven en l’extinció del foc s’han retirat, però hi segueixen actuant una cinquantena de mitjans terrestres. Confien que l’augment de la humitat i la baixada de la temperatura ajudin a apagar el foc. De moment no ha calgut desallotjar cap nucli habitat.

L’incendi, l’avís del qual s’ha rebut a les 18.18 hores, ha començat al costat de la carretera C-15, al punt quilomètric 38’2, en direcció Igualada, i ha fet una primera pujada topogràfica. Es tracta d’un incendi que ha avançat per la Serra Conillera, amb molta intensitat, direcció nord, conduit pel vent moderat que bufava a la zona. El foc afecta una zona boscosa, amb molt desnivell i de difícil accés, sobretot per poder accedir amb els vehicles. És zona forestal no poblada, i per tant no ha estat necessari fer cap desallotjament. Tampoc de les urbanitzacions més properes. Durant la nit els efectius continuaran treballant amb l’objectiu de confinar-lo a les primeres hores del matí.

El total del dispositiu d’extinció dels Bombers està format per una seixantena de dotacions terrestres, amb 175 efectius, entre vehicles d’extinció, de coordinació i de comandament, i amb efectius dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), del GEM (Grup d’emergències Mèdiques) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) que ha desplegat el Centre de Comandament des d’on es coordina i es gestiona l’incendi. Durant tota la tarda els efectius terrestres han tingut el suport dels mitjans aeris, s’han activat 18, que s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs. En el dispositiu d’extinció s’ha incorporat també maquinària pesada.

Segons les darreres dades del cos d’Agents Rurals, l’incendi hauria cremat, de moment, 45 hectàrees, la majoria de massa arbrada. La causa hauria estat un vehicle avariat que ha cremat al voral de la carretera.

D’altra banda, i segons informa el servei Català de Trànsit, la carretera C-15 està tallada entre Cabrera d’Igualada i la Pobla de Claramunt. S’habilitarà un carril tan sols per transport urgent.

Ja s’ha restablert el servei de la línia R6 (Llobregat-Anoia) de Ferrocarrils de la Generalitat entre Capellades i Igualada que s’havia tallat a causa de l’incendi.

Fins al lloc també s’han desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra, tant de trànsit com de Seguretat Ciutadana, que fan control d’accessos, dels Agents Rurals, de les ADF (Agrupacions Defensa Forestal), del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i de la Creu Roja.

Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla INFOCAT. De moment no hi ha cap ordre d’evacuació o confinament, però es demana evitar els desplaçaments per la zona per facilitar les tasques dels cossos d’emergències. En cas que el fum arribés en alguna zona habitada cal tancar portes i finestres i desconnectar la ventilació exterior.

Fins al Centre de Comandament Avançat s’han desplaçat tècnics territorials de Protecció Civil de la Generalitat. Des de la sala CECAT es manté contacte amb els alcaldes de la zona afectada i municipis propers.

Port de Tarragona