Detenen una banda que robava en els albergs del Camí de Santiago i es recuperen 66 mòbils

Els robatoris es van cometre a les províncies de Navarra, la Rioja, Burgos, Lleó, Cantàbria, Palència, Pontevedra, Astúries, Lugo i La Corunya

La Guàrdia Civil i la Policia Foral han desmantellat un grup delictiu dedicat a cometre robatoris i furts en albergs de pelegrins, situats principalment de la Comunitat Foral de Navarra. L’operació denominada Gastejo, es va iniciar quan els dos cossos van tenir coneixement de la comissió de nombrosos robatoris i furts comesos durant els últims quatre mesos en diferents albergs de les localitats que travessa el Camí de Sant Jaume a Navarra.

108 delictes aclarits

Gràcies a la col·laboració ciutadana ia les informacions obtingudes pels agents, la Policia Foral i la Guàrdia Civil han pogut aclarir 108 fets delictius. S’ha localitzat i identificat com a integrants d’aquest grup a 12 persones, sent detingudes cinc d’elles i set imputades en qualitat de investigades, totes elles amb domicili a Bilbao.

D’altra banda, els investigadors han recuperat 66 terminals mòbils que el grup venia en un establiment de productes de segona mà situat a Bilbao.

L’anàlisi realitzada sobre les denúncies interposades tant en Policia Foral com a Guàrdia Civil, juntament amb les gestions practicades amb els diferents albergs, van permetre identificar dues modus operandi desenvolupats per part dels autors.

El primer d’ells, i el més habitual, consistia en la simulació per part dels autors dels fets de la seva condició de pelegrins. Els detinguts arribaven fins i tot a allotjar-se en els establiments. Un cop dins, facilitaven en hores nocturnes l’accés a altres components del grup, i en un mínim temps, furtant tots els efectes i diners possibles.

El segon modus operandi detectat durant la investigació consistia a aprofitar les hores de més afluència de persones a l’alberg per robar tot allò que fos de valor com diners, joies, estris i terminals mòbils.

Els investigadors van detectar més llocs, dins i fora Navarra, en els quals aquest grup delictiu actuava. A més dels albergs del Camí de Sant Jaume, els autors actuaven en altres llocs com hospitals, centres de salut, obres -Taquilles de treballadors-, utilitzant habitualment el mètode del “descuit”.

L’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d’Estella va comprovar com el cap de l’entramat utilitzava a la resta del grup, als quals pagava amb diners o droga perquè participessin en els robatoris i furts.

Els detinguts estan a disposició del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Estella, que ha dictat una ordre d’allunyament per al cap, de tots els albergs del Camí de Santiago. A principis d’aquest mes, després d’una segona detenció, el líder del grup ingressa a la presó.

S’han recuperat 66 terminals mòbils que havien estat sostrets en albergs del Camí de Sant Jaume situats a les províncies de Navarra, la Rioja, Burgos, Lleó, Cantàbria, Palència, Pontevedra, Astúries, Lugo i La Corunya

Port de Tarragona