L’asseguradora del doble assassí d’Aspa no es lliura de pagar els 300.000 euros als familiars de les víctimes

El TSJC considera que el condemnat «estava caçant quan va cometre els fets que han justificat la seva condemna i aquests van ser comesos, precisament, amb ocasió i amb motiu de l'activitat cinegètica».

Un moment del judici pel doble crim dels agents rurals. / Laura Cortés

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs d’apel·lació que havia presentat l’asseguradora MUSSAP contra el pagament de la responsabilitat penal en el cas del doble assassinat dels guàrdies rurals d’Aspa, informa el TSJC. L’asseguradora considerava que els fets no es corresponien amb un acte de caça, tal com consta en la pòlissa i que l’acte dolós de disparar a persones no tenien relació amb aquest acte de caçar.

El TSJC considera que el condemnat «estava caçant quan va cometre els fets que han justificat la seva condemna i aquests van ser comesos, precisament, amb ocasió i amb motiu de l’activitat cinegètica». Així que la companyia haurà de pagar els 300.000 euros de la responsabilitat civil a les famílies de les víctimes. El TSJC ha confirmat la sentència emesa al febrer per l’Audiència de Lleida, que ordenava a l’autor del crim, Ismael Rodríguez, a pagar una indemnització de 1.061.996,19 euros als familiars de les víctimes i que part d’ella, uns 300.000 euros, la assumís la companyia asseguradora del caçador, Mussap.

L’acusació particular, representada per l’advocat Pau Simarro, ja va deixar patent després de la vista fa deu dies que l’argument de l’asseguradora era «absolutament absurd» perquè «no podem fer un parèntesi en la vida del caçador quan apareixen els agents rurals i tancar-lo quan els mata «, va explicar. Simarro defensava que el crim és un acte dolós i intencionat i que per tant l’asseguradora s’havia de fer càrrec de part de la indemnització (que ascendia a gairebé un milió d’euros en total) i després, si vol, reclamar-li el seu import al caçador.

La sala va condemnar a 45 anys de presó el caçador acusat de matar dos agents rurals a Aspa (Segrià), el 21 de gener de 2017. El jurat popular ja el va declarar culpable d’assassinat amb traïdoria i atenuant de confessió i va descartar cap alteració psíquica que la impedís saber què estava fent quan va disparar. Tenint en compte aquestes consideracions, l’Audiència va decidir imposar a Rodríguez 22 anys de presó per cada un dels dos assassinats, un any de presó per un delicte de tinença il·lícita d’armes, ja que va disparar amb una escopeta per la qual no tenia llicència, i 1.080 euros de multa per un delicte contra la fauna.

Port de Tarragona