Detenen a Canàries a un presumpte col·laborador d’DAESH, que lloava els atemptats de Barcelona i Cambrils a les xarxes

Archivo / Arxiu

La Policia Nacional ha detingut a Las Palmas de Gran Canària a una persona, de nacionalitat espanyola i 35 anys d’edat, per la presumpta comissió de delictes de col·laboració amb organització terrorista i autoadoctrinamiento. El detingut, que portava temps sent investigat per les seves connexions amb entorns jihadistes online, havia experimentat recentment un increment de la seva radicalització, el que ha precipitat la seva detenció.

L’arrestat ha estat posat aquest divendres a disposició de l’Audiència Nacional i ha ingressat a la presó preventiva per ordre del Jutjat Central d’Instrucció número 6.

La investigació policial ha pogut determinar que en els últims mesos l’arrestat havia fotografiat la seu d’una associació LGTBI de l’illa, un col·lectiu cap al qual havia mostrat una especial aversió i al qual dirigia comentaris ofensius. La comunitat LGTBI ha estat reiteradament assenyalada per DAESH com un dels seus objectius.

El detingut, que era molt actiu a internet, participant en múltiples xats de contingut gihadista radical, lloava els atemptats terroristes de l’11-S als Estats Units, de l’11-M a Madrid o la comesa a l’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona ).

Mantenia així mateix converses en línia en què elogiava les conductes d’altres jihadistes conversos a l’estranger i els animava a cometre accions terroristes en els seus països.

De fet, el detingut havia mantingut contacte amb altres jihadistes conversos que van ser detinguts a Colòmbia i Argentina l’any 2018 gràcies a les informacions proporcionades per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional.

L’arrestat deia haver-se convertit a l’islam en 2004 arran dels atemptats de l’11-M, però es vantava de portar una estètica occidental, sense rastre de signes de radicalitat en les seves vestimentes o en el seu rostre, per evitar ser detectat o aixecar les sospites de les Forces i Cossos de Seguretat.

En el registre practicat al seu domicili els agents han trobat gran quantitat de material sobre el terrorisme gihadista: vídeos amb juraments a DAESH per part d’altres jihadistes, vídeos amb execucions i material gràfic on s’aprecien armes, vestimentes de combat i altres materials de guerra.

La investigació s’ha desenvolupat per investigadors de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, en col·laboració amb Brigada Provincial d’Informació de Les Palmes de Gran Canàries, sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 6 i la coordinació de la Fiscalia de l’ audiència Nacional.

Port de Tarragona