Els vigilants de seguretat del Prat rebutgen la proposta de Trablisa i aniran a la vaga indefinida a partir de divendres

Recompte de vots en l'assemblea de treballadors de Trablisa per decidir si s'aprova la proposta de l'empresa o si mantenen la convocatòria de vaga indefinida. / Pilar Tomás

ACN Barcelona .- Els vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat començaran divendres una vaga indefinida. Ho han decidit aquest dijous en una assemblea on han anat a votar 177 dels prop de 500 treballadors cridats a les urnes, dels quals 175 han rebutjat la proposta que els feia la direcció de Trablisa. En aquest sentit, l’assessor del comitè de vaga de l’empresa adjudicatària, Juan Carlos Giménez, ha reiterat en una atenció als mitjans que els vigilants compliran amb els serveis mínims del 90% perquè no els acomiadin i ha garantit que no provocaran cues als controls. A més, ha informat que el comitè de vaga ha rebut diverses denúncies per part de Trablisa i ha alertat que, si finalment l’aturada es declarés il·legal, cap més treballador no faria vaga mai més «per por del que li pogués passar».
Els resultats de la votació demostren que els treballadors «no estan conformes» amb l’oferta que els feia Trablisa, ha dit Giménez, que també ha explicat que hi ha molts treballadors que ni tan sols han vingut perquè la proposta no tenia prou entitat per a votar-la. «Després de jornades de 12 o 14 hores molts prefereixen descansar i no venir a votar», ha explicat.

L’assessor ha repetit diverses vegades que s’evitaran problemes de cues durant l’aturada. «Ningú incomplirà els serveis mínims perquè ningú vol acabar acomiadat», ha apuntat abans de puntualitzar que «si hi ha cues és perquè El Prat s’ha quedat petit i hi ha pocs controls».

També s’ha dirigit als periodistes un dels membres del comitè de vaga, Ricardo Mora per criticar l’empresa adjudicatària i afirmar que la diferència entre Trablisa l’anterior empresa que proporcionava el servei i que també es va veure involucrada en un conflicte laboral, és que «almenys Eulen tenia ganes d’arreglar el problema, ells no».

A més, Mora ha volgut reivindicar que en aquest conflicte no són els treballadors els que «segresten» els passatgers pels hipotètics inconvenients que els pot provocar l’aturada sinó que és l’empresa que els perjudica per «falta de personal» i de millores de l’estat dels filtres.

L’assemblea, que ha acabat passades les sis de la tarda, s’ha celebrat després que el dimecres al matí el comitè de vaga i la direcció de Trablisa es trobessin en una última reunió de mediació amb la Generalitat per evitar l’aturada indefinida convocada per divendres. La reunió va acabar sense acord.

Segons els treballadors, Trablisa no oferia en les seves negociacions cap millora econòmica ni laboral. Entre les principals reivindicacions dels vigilants dels controls del Prat, hi ha la demanda de més paritat en els llocs de feina i rotacions de plantilla per repartir la càrrega de feina.

A més, reclamen un increment salarial d’un euro a l’hora i una plaça d’aparcament gratuïta durant la jornada laboral. Els membres del comitè de vaga acusen l’empresa adjudicatària d’incomplir les mesures que va fixar el laude obligatori que va acabar amb l’aturada de l’estiu del 2017 que va col·lapsar l’aeroport.

D’altra banda, l’empresa va argumentar que estava complint amb el conveni col·lectiu i amb el laude dictat el 2017 i va defensar haver donat solucions «a totes les qüestions operatives» plantejades.

Port de Tarragona