La Guàrdia Civil recupera a Turquia un iot de 3,5 milions d’euros robat a Mallorca a l’abril

La Guàrdia Civil ha recuperat un iot valorat en 3.500.000 euros, que havia estat robat al Port de Palma de Mallorca el passat mes d’abril. L’embarcació va ser robada a principi del mes d’abril i els investigadors van activar els sistemes de cooperació internacional, en el marc d’Europol i Interpol, i van detectar l’embarcació, primer al Port de Corint (Grècia) i més tard al Port de Güllük (Turquia).

Després de posar en coneixement de les autoritats turques que l’embarcació sostreta pogués trobar-se en les seves aigües jurisdiccionals, es va procedir a l’abordatge de l’embarcació i es va detenir quatre persones, tres d’origen turc i una altra de nacionalitat russa, que es trobaven a bord en aquest moment.

Els detinguts portaven documentació falsificada i ja havien fet el canvi de nom, matrícula i nou abanderament de l’embarcació, el que va dificultar la seva identificació per les autoritats turques.

Després de la seva arribada al port de Palma de Mallorca va ser inspeccionada pels investigadors, que van localitzar diversos vestigis incriminatoris, així com quantiosos danys a l’interior, ja que havien estat arrencats part dels sistemes elèctrics i de localització, i faltava material nàutic valorat en més de 20.000 euros.

Es va realitzar un registre domiciliari a Andratx, un registre en una empresa nàutica situada a Calvià i el registre d’una altra embarcació de luxe al Port de Palma de Mallorca, i tres persones més van ser detingudes / investigades a l’illa de Mallorca de nacionalitats espanyola, alemanya i portuguesa, així com una quarta a Torrevella (Alacant), de nacionalitat hongaresa.

En els registres es va intervenir diversa documentació, ordinadors, discs durs, telèfons mòbils, diverses armes blanques i fins i tot dos drones, que poguessin emprar per seleccionar i estudiar minuciosament les embarcacions abans de la seva sostracció.

Aquest grup es dedicaria a marcar embarcacions de luxe de diferents ports de l’arxipèlag balear i oferir-los a diversos clients per un preu molt inferior al de mercat, però sempre superior a diversos milions d’euros.

La recuperació d’aquesta embarcació de luxe se suma a altres realitzades per la Guàrdia Civil de Balears en els darrers dos anys entre les que destaquen la recuperació d’un altre iot de luxe, valorat en diversos milions d’euros i que va ser localitzat a Tunísia i un veler localitzat en aigües de l’arxipèlag balear, provinent d’aigües algerianes.

En tots els casos ha estat imprescindible la cooperació internacional, Europol en l’àmbit europeu i Interpol en l’àmbit internacional, a més dels contactes amb els agregats d’interior de les diferents ambaixades de l’arc Mediterrani.

Port de Tarragona