Els Mossos intercepten dilluns i dimecres dos camioners amb els tacògrafs manipulats, a Gélida i La Jonquera

Un dels conductors circulava amb el tacògraf a nom d'una dona i l'altra va fer una desconeguda manipulació del dispositiu digital

Vehicle del camioner detingut a La Jonquera amb el tacògraf a nom d'una dona. / Mossos

Els Mossos d’Esquadra han fet dues actuacions dilluns i dimecres de la setmana passada que han portat a denunciar a un camioner i a detenir-ne un altre per manipular el tacògraf, en un dels casos, i per conduir amb un disc que anava a nom d’una dona, en l’altre. El primer dels casos la Policia catalana va denunciar administrativament al camioner, que va ser aturat a l’autopista AP-7 al terme municipal de Gelida, el passat dilluns. Un camioner de transport de mercaderies, amb matrícula romanesa, portava un tacògraf digital manipulat d’un tipus encara mai detectat fins ara.

Els fets van succeir el mateix dia, quan agents de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud van aturar un camió de mercaderies, amb matrícula de Romania, a la zona de Gelida i van realitzar una inspecció. Els agents es van adonar que el tacògraf, un dispositiu electrònic que registra diversos successos originats en un vehicle durant la seva conducció, presentava un funcionament anòmal que va aixecar les sospites que pogués estar manipulat.

Per tal de comprovar aquests extrems, els agents van traslladar, amb acompanyament policial, el camió fins a un taller autoritzat de tacògraf al municipi de les Franqueses del Vallès. Un cop al taller, on es van sumar a la inspecció del vehicle efectius especialistes del sector de Girona i de la Divisió de Trànsit, van constatar que, tot i que el vehicle estava circulant, el tacògraf enregistrava descans i el comptaquilòmetres estava aturat.
Tacògraf a nom d’una dona

En el segon cas, els Mossos d’Esquadra han detingut un camioner per conduir amb un disc de tacògraf que anava a nom d’una dona. Els fets van tenir lloc cap a les vuit del matí del dimecres passat, 7 d’agost. L’infractor, que té 48 anys i és brasiler, anava al volant d’un camió amb matrícula portuguesa. Feia una mitja hora que havia introduït el disc al tacògraf quan els Mossos d’Esquadra el van aturar a l’autopista AP-7, durant un control que havien muntat al terme de la Jonquera (Alt Empordà). Davant de l’evidència, els agents van arrestar el camioner per un delicte de falsedat documental. L’home, que té antecedents, ha quedat en llibertat provisional després de passar davant del jutge.
Els fets van tenir lloc dimecres de la setmana passada. Aquell matí, els Mossos d’Esquadra estaven fent un control de transports al peu de l’AP-7, al terme municipal de la Jonquera. Pels voltants de les vuit, els agents van aturar un camió amb matrícula portuguesa per inspeccionar-lo.

A la cabina hi havia dos conductors. Tots dos tenien el permís en regla, però l’home que anava al volant del tràiler havia intentat conduir més temps del permès. I per fer-ho, havia canviat el disc del tacògraf per un altre que anava a nom d’una dona. Quan els Mossos d’Esquadra el van aturar, feia 29 minuts que l’estava fent servir.

Com que els comprovants impresos del tacògraf digital tenen consideració de document públic, davant l’engany els agents van detenir el camioner per falsedat documental. L’home, que té 48 anys i és brasiler, viu a Portugal i té antecedents.

L’endemà el camioner va passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Girona. Després de declarar, va quedar en llibertat provisional.

Port de Tarragona