La Guàrdia Civil deté nou piròmans en diferents províncies per haver provocat 11 incendis

Un investigador d'incendis observa el lloc on s'ha iniciat un foc. / GC

La Guàrdia Civil, en el marc de la seva campanya contra els incendis forestals en època estival, ha detingut nou persones per provocar, de manera intencionada o negligent, 11 incendis forestals a les províncies de Lugo, Àvila, Gran Canària, Lleó, Castelló i Càceres. L’incendi forestal més greu va ser el provocat a l’illa de Gran Canària, va afectar al voltant de 1.500 hectàrees -230 pertanyents a la Xarxa Natura 2000-, i van haver de ser evacuades centenars de persones.

Un dels detinguts a Lugo, considerat autor intencionat d’almenys, 6 incendis forestals, hauria provocat l’incendi amb l’objectiu de mantenir constituït a la zona un reforç d’extinció a què ell mateix havia pertangut en campanyes anteriors.

El factor humà, darrere de la majoria dels incendis forestals

L’estudi i anàlisi de les dades d’incendis dels 15 últims anys ha demostrat que la majoria dels incendis forestals es troben vinculats al factor humà, ja sigui per obra d’un incendiari o derivada de la negligència en l’ús del foc, sent molt petita o gairebé nul·la la incidència de les causes naturals.

Dels sinistres coneguts per Guàrdia Civil en els primers sis mesos d’aquest any 2019, el factor humà va estar darrere de més del 98% del total dels sinistres. El nombre d’incendis forestals produïts per negligències greus mentre es realitzaven tasques en el camp, treballs agrícoles, ús de maquinària, s’ha incrementat de manera considerable.
«Guardians de la naturalesa contra el crim ambiental»
Aquestes operacions s’emmarquen dins de les específiques per a la reducció de delictes contra la fauna i destrucció d’hàbitat, així com per a l’aclariment de la responsabilitat penal en aquest tipus de delictes, previstes pel Projecte LIFE de la Unió Europea «Guardians de la Natura contra el crim ambiental «, coordinat per l’ONG SEO Birdlife, i en el qual el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil participa com a soci beneficiari.

És important la investigació policial integral en la lluita contra aquest tipus de sinistres, així com la col·laboració dels diferents actors implicats en les tasques d’investigació, un drama la transcedencia mediambiental i en la seguretat de les persones és enorme.

La investigació policial i criminal dels incendis forestals es converteix en un instrument fonamental per aturar la origen d’aquesta problemàtica, ja que permet donar als òrgans jurisdiccionals elements probatoris per a depurar les responsabilitats derivades de la seva autoria. Aquesta investigació, d’altra banda, constitueix una de les més eficaces per a la seva prevenció, ja que genera un efecte dissuasori en l’incendiari i en la conducta negligent de la resta dels ciutadans.

Port de Tarragona