L’incendi de Gran Canària entra descontrolat al Parc Natural de Tamadaba i provoca 4.000 evacuacions

Foto: YsselVico

L’incendi que afecta Gran Canària avança sense control, sense que fins al moment els nombrosos efectius i mitjans de lluita contra el foc aconsegueixin aturar-lo, i ha entrat ja en el Parc Natural de Tamadaba, ha informat el Govern de Canàries. El foc ha provocat el desallotjament de més de 4.000 persones de diversos nuclis poblacionals i ha afectat entre 1.500 i 1.700 hectàrees.

Els mitjans d’extinció actuen ja a la zona del Parc Natural de Tamadaba, on es troba un dels pinars naturals millor conservats de Gran Canària i és un lloc de gran diversitat ecològica. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha afirmat que és un incendi «molt virulent», «no està contingut, ni de bon tros estabilitzat ni controlat» i ja s’ha produït «un desastre» mediambiental.

«És una situació tremendament complicada», ha dit Torres, qui ha subratllat que l’objectiu és preservar per damunt de tot la seguretat de les persones. El foc manté dos flancs actius, però és la seva capçalera la que presenta més virulència i ha arribat al Parc Natural de Tamadaba.

En l’extinció treballen per torns entre 600 i 700 efectius així com deu mitjans aeris, entre helicòpters, avions i hidroavions i han estat tallades 11 carreteres, totes les que condueixen a la zona afectada. Les condicions meteorològiques d’aquest diumenge a la Gran Canària són adverses, amb temperatures altes, vents d’uns 50 quilòmetres per hora i una humitat inferior al 30 per cent.

A la zona afectada pel foc hi ha molts arbres, les copes s’estan cremant, el que fa difícil controlar-ho, ha destacat Torres. A més, hi ha barrancs molt estrets, de difícil accés, que condueixen i estenen el foc, i el vent està canviant i podria modificar la trajectòria de les flames.

Per atendre les nombroses persones evacuades de les seves cases a causa del incendi, la Delegació del Govern a Canàries ha sol·licitat a la Creu Roja que traslladi entre 400 i 600 llits a Gran Canària perquè puguin ser utilitzades pels veïns desallotjats.

La Delegació ha demanat que s’activi el conveni que regula la col·laboració per a aquest tipus d’emergències entre el Ministeri de l’Interior i la Creu Roja.

Fins aquesta tarda, més de 4.000 persones havien estat desallotjades de diversos municipis de la cimera i el nord de Gran Canària. Les evacuacions al municipi de Valleseco continuen i en les últimes hores han estat desallotjats també els nuclis de Chajunco i les Cuevas (Artenara), així com el casc urbà de Fontanales, Cavaderos i El Hornillo (Moya), informa el 112. Els evacuats estan sent allotjats, de moment, en poliesportius com els de Sant Mateu i Moya.

Port de Tarragona