L’incendi de Gran Canària ja ha arrasat 10.000 has., ha provocat 9.000 evacuacions i avança descontrolat cap al sud

L’incendi que afecta Gran Canària ha arrasat ja unes 10.000 hectàrees i avança descontrolat cap al sud de l’illa, on no es descarten més evacuacions. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha informat que l’evolució de l’incendi, que té un perímetre de 75 quilòmetres, fa necessari posar en prealerta a la població de masos de l’Aldea i la zona alta de Mogán, al sud de l’illa.

Pel que fa als més de 9.000 evacuacions que s’han realitzat des que dissabte va començar el foc, el president canari ha assenyalat que si es confirma l’estabilització del front nord del foc, demà seria possible que part dels desallotjats poguessin tornar als seus habitatges.

Tot i això ha advertit que només es permetrà la tornada quan estigui garantida la seguretat i ha assenyalat que els vents alisis que començaran a bufar en les pròximes hores beneficiaran al flanc nord del foc però perjudiquen al sud.

Durant la nit treballaran per extingir l’incendi un total de 475 efectius, dels quals més de 200 treballen directament en les tasques d’extinció i als quals se sumen els mitjans de protecció civil dels municipis afectats.

El risc ara és que el foc s’introdueixi a la zona d’Inagua, ha dit el president, que ha precisat que de les hectàrees afectades 2.000 corresponen al parc natural de Tamadaba, on queda entre un 20 i un 25 per cent de la seva vegetació sense afectar.

Durant la jornada d’aquest dilluns els avions FOCA han realitzat un total de 133 descàrregues sobre l’incendi, havent-se abocat sobre més d’un milió de litres d’aigua sobre el foc que, tot i això, ha augmentat el seu perímetre de 60 a 75 quilòmetres .

«Cada vegada augmenta més el perímetre però hi ha zones més tranquil·les», ha destacat el tècnic d’Emergències del Cabildo de Gran Canària, Federico Grillo, que ha explicat que el cap de l’incendi podria veure impulsada pel vent.

El temor dels mitjans que treballen en l’extinció de l’incendi és que el foc abast la pineda d’Inagua, avançant cap al sud de l’illa, cap als municipis de Mogán, l’Aldea i San Bartolomé de Tirajana, on els veïns ja estan previnguts davant d’una possible evacuació durant la nit, sobretot per la contaminació que ja hi ha a la zona a causa del fum.

Entre els pobles que es podrien veure desallotjats de casa seva aquesta nit es troben Tancats d’Aranya, Ayacata, la zona de Soria, Barranquillo Andreu, Tasarte o Tasartico.

«L’incendi ha donat un gir» durant aquest dilluns i «ara té espai per devorar», ha lamentat Grillo, insistint que el panorama «segueix sent delicat».

Segons ha detallat el president del Govern canari, la zona nord de l’incendi que afecta els municipis de Sant Mateu, Valleseco i Moya està «continguda» i és previsible que les persones evacuades d’aquests llocs puguin tornar el matí d’aquest dimarts a les seves habitatges .

Un total de 2.144 construccions, el que engloba habitatges, estanys o quarts d’apero, es troben dins del perímetre d’aquest incendi i, segons el cens, ja han estat desallotjades de les seves llars unes nou mil persones.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat que a partir d’aquesta nit començarà a estar operatiu un mòdul de drones que fotografiarà les zones des de l’aire a temps real i que contribuirà a les tasques d’extinció.

A més aquest dimarts arribarà a Gran Canària dos nous helicòpters Kamov i un avió que ajudarà a coordinar el conjunt de mitjans aeris dels que ara mateix disposa l’illa per lluitar contra el desastre mediambiental.

«És l’incendi més important a Espanya durant aquest any», ha afegit el ministre, que també ha agraït la labor dels que lluiten contra l’incendi i dels que contribueixen a evitar mals majors.

Port de Tarragona