Desmantellen una xarxa que utilitzava aeroports intermedis, com el Prat, per traficar amb ciutadans des de la Xina a Anglaterra

Passaports falsos trobats per la Policia durant un registre. / CNP

La Policia Nacional ha desmantellat a València una organització criminal dedicada a la falsificació de documents que pretenia introduir ciutadans xinesos al Regne Unit. Segons la investigació, van intentar utilitzar els aeroports del Prat, a Barcelona, ​​Gran Canària, Tenerife, Fuerteventura o Palma de Mallorca per introduir els migrants al Regne Unit. Han estat identificades 40 víctimes les quals contreien un deute de 30.000 euros cadascuna amb el grup criminal. L’operatiu s’ha desenvolupat a les províncies de València i Las Palmas, detenint a tres persones com a màxims responsables d’aquesta xarxa.

L’operatiu va començar a partir de les declaracions de diverses víctimes on van informar sobre una organització criminal que, presumptament, es dedicava a la immigració irregular de ciutadans xinesos. Aquests ciutadans viatjaven des del seu país d’origen fins al Regne Unit o Irlanda, fent ús de documentacions falsificades de diferents nacionalitats de països asiàtics i utilitzant, com a via d’accés previ, aeroports europeus. La ruta que més emprada partien de la Xina fins a València on romanien ocults en un domicili diversos dies a l’espera de prosseguir el seu viatge fins a Regne Unit. De vegades eren traslladats a altres aeroports espanyols amb vols directes a Regne Unit i Irlanda per no aixecar sospites.

Trajectes per 30.000 euros

Al llarg de la investigació, els agents han tingut coneixement que les quaranta víctimes de nacionalitat Xina van ser captades al seu país d’origen. A la seva arribada a Espanya, l’organització els facilitava allotjament fins a tenir preparada la documentació falsificada per viatjar. Per tot el trajecte (bitllets d’avió, documentació falsa, allotjament i manutenció) els cobraven 30.000 euros. Cal ressaltar, que els detinguts disposaven d’un petit laboratori en el domicili de València per dur a terme alguna manipulació sobre els passaports per adaptar-los a les víctimes.

El dispositiu policial va finalitzar amb l’entrada i registre del domicili de València on es van arrestar tres persones d’origen xinès per pertinença a organització criminal, falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular. Després del registre s’ha intervingut 50 passaports asiàtics de diferents nacionalitats (Japó, Taiwan, Xina, Corea del Sud, Singapur, Macau i Hong Kong), 13 targetes d’identitat de la República Popular de la Xina, dues targetes d’identitat de Corea del Sud, nou targetes de visats del Nepal en blanc, 21 targetes bancàries de diferents entitats bancàries, 660 euros en efectiu, 3.698 iuans, diversos telèfons mòbils, una tablet, un ordinador portàtil, una impressora i diversos estris i material per realitzar la falsificació de documents.

Port de Tarragona