Detingut a Alacant un perseguit per la policia alemanya per donar suport per a la comissió d’un atemptat terrorista a París

La Policia Nacional han detingut E.M.A, marroquí de 25 anys d’edat, a la localitat alacantina d’Elda per la seva presumpta participació en els delictes de falsedat documental, frau fiscal i estafa. La detenció s’ha materialitzat gràcies a una ordre europea de detenció i entrega emesa per Alemanya. L’operació s’ha desenvolupat per la Comissaria General d’Informació en col·laboració amb les Brigades Provincials d’Informació de Guipúscoa i Alacant de la Policia Nacional.

L’any 2016, agents de la Policia Nacional van iniciar una investigació sobre una estructura de l’aparell exterior de DAESH, que operava a Europa i les missions principals eren les de reclutar nous membres per a l’organització i planejar atemptats al nostre continent.

Així, els membres operatius de la trama havien planejat executar un atemptat amb Kalashnikov el 01 de desembre de 2016 a París, que finalment no es va produir gràcies a l’acció policial. Durant el desenvolupament d’aquesta investigació es va identificar a tres persones, pertanyents a aquesta estructura de l’aparell exterior de DAESH, que operava des d’Alemanya proporcionant suport logístic i documentació falsa a altres terroristes, perquè la utilitzessin en els seus desplaçaments per Europa.

Posteriorment, el 2017 les autoritats germàniques van realitzar una operació en la qual es va detenir dos dels integrants del grup de suport logístic, si bé EMA va aconseguir escapar i va fugir d’Alemanya, ocultant-se i movent-se de forma clandestina per diversos països, fins a recalar a Espanya . El posterior anàlisi de la informació realitzat per part dels investigadors de la Comissaria General d’Informació, va permetre conèixer que el detingut havia accedit de forma il·legal a sòl espanyol.

E.M.A tenia la intenció de quedar-se de forma permanent a Espanya i va intentar passar inadvertit. Així, per evitar ser detectat prenia nombroses mesures de seguretat. No obstant això, els agents van aconseguir seguir els seus passos al nostre país i detenir a l’esmentada localitat del Llevant espanyol, on s’amagava.

L’operació ha estat dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 2 i coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Connexions internacionals amb altres detinguts per terrorisme

Tot i que aquesta detenció s’ha produït sobre la base d’una O.E.D.E alemanya, el seu origen es forja en la investigació d’una estructura pertanyent a l’aparell exterior de l’DAESH, realitzada per la Comissaria General d’Informació. Així, en el marc d’aquesta investigació, a més d’identificar el grup que operava des d’Alemanya, donant suport logístic, també es va practicar la detenció a Espanya d’un membre que pertanyia a aquesta estructura de l’aparell exterior.

Però les connexions d’aquest grup de suport logístic, en el qual estava integrat E.M.A, no acabaven a casa nostra. Altres detinguts a França, Alemanya i el Marroc, que també formaven part de l’estructura de l’aparell exterior de l’organització terrorista, van comptar amb el suport que aquests proporcionaven.

Aquesta detenció s’emmarca en l’estratègia impulsada per la Comissaria General d’Informació en la lluita contra el terrorisme gihadista. Una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç que transcendeix les fronteres i exigeix ​​una sòlida cooperació policial i judicial internacional.

Port de Tarragona