VIDEO: Detenen 20 persones que van desvalisar 32 botigues de mòbils a Tarragona, Reus i altres 19 ciutats pel mètode de l’encastament

La Policia Nacional han desarticulat una organització dedicada a cometre robatoris amb força mitjançant el procediment de l’encastament en botigues de telefonia de tot Espanya, entre les quals es troben establiments de Tarragona i Reus. L’objectiu dels assalts eren els productes exposats a la botiga i expositors, la destinació final era Romania. Operaven de nit i amb rapidesa, fins i tot en menys d’un minut, recopilaven els terminals i fugien del lloc. Per cometre els robatoris es desplaçaven per tot el territori nacional i, fins al moment, se’ls imputen 32 robatoris amb força en 23 ciutats. Hi ha 20 detinguts -11 a Espanya, 4 a Romania, 3 a França, un a Itàlia i un a Suècia- i entre els quals es troba el líder de l’organització. El valor dels telèfons robats aconseguiria un valor de 700.000 euros, i recuperats 116 terminals sostrets a l’interior d’una maleta propietat d’un dels arrestats interceptada en una empresa de paqueteria. Durant la investigació s’ha comptat amb la col·laboració de la Unitat Nacional d’EUROPOL i l’Agregadoria d’Interior a Romania.

50 segons per robar una botiga

La investigació va començar l’any 2017 arran d’un robatori una botiga de Albacete per mitjà del mètode de l’allunatge, i en què van robar telèfons valorats en 23.000 euros. L’objectiu de l’organització eren botigues de telefonia mòbil que assaltaven a altes hores de la matinada, utilitzant sempre un o dos vehicles prèviament sostrets, i que encastaven a la porta o aparador de l’establiment per poder accedir a l’interior. A més, feien servir una maça per trencar el pany de la porta d’entrada al magatzem de l’establiment i sostreure també els telèfons emmagatzemats.

Fruit de les investigacions realitzades, els agents van descobrir que els membres de l’organització estaven altament especialitzats en aquest tipus de robatoris i es desplaçaven a diverses províncies per executar-los. En diversos dels assalts el temps emprat per cometre’ls era molt escàs, fins i tot de cinquanta segons per recopilar tota la mercaderia. També podien recórrer en una sola nit més de 1000 quilòmetres per cometre els fets.

Al llarg de la investigació, els agents van identificar les persones que integraven l’organització i van constatar que rotaven contínuament. Una vegada que un grup d’integrants de l’organització executava diversos robatoris, abandonava Espanya i deixaven pas a nous membres de l’organització arribats de Romania. Igualment, els investigadors van constatar que l’organització enviava els telèfons robats a aquest país a través d’empreses de paqueteria.

20 detinguts en dues fases

Amb aquesta informació, i en una primera fase de la investigació duta a terme el passat mes de juny, els policies van arrestar a onze persones, quatre d’elles quan es disposaven a fugir d’Espanya a través del Lloc Fronterer de La Jonquera i entre els quals es trobava el capitost de la trama. Un altre dels detinguts va ser arrestat a l’aeroport de València quan es disposava a agafar un vol a Romania.

En una segona fase de la investigació es van emetre diverses Ordres Europees de Detenció i Lliurament per als membres de l’organització executors materials dels allunatges que havien abandonat el nostre país. Així es va aconseguir detenir nou persones a França, Itàlia, Suècia i Romania.

L’operació s’ha saldat amb la detenció de 20 persones, dels quals 11 són a la presó, tot i que la investigació continua oberta per tal d’identificar plenament a altres integrants de l’organització receptors dels terminals robats a Espanya. Fins al moment se’ls imputen 32 robatoris amb força pel mètode de l’allunatge en botigues de telefonia ocorreguts a Albacete, València, Sagunt, Alzira, Reus, Torrent, Cartagena, Tarragona, Elx, Pamplona, ​​Ontinyent, Miranda d’Ebre, Calataiud, Burgos , Sevilla, Terol, Santa Pola, Gandia, Múrcia, Sabiñanigo (Osca), Mollerussa (Lleida), Vila-real i Elda.

També els agents han aconseguit recuperar un vehicle d’alta gamma, valorat en 80.000 euros i sostret a Almeria, utilitzat per l’organització per cometre els últims quatre robatoris ocorreguts a Sabiñánigo (Osca), Mollerussa (Lleida), Vila-real (Castelló) i Elda ( Alacant).

Port de Tarragona