Un detingut a Tarragona, tres a Barcelona i altres 22 en altres ciutats espanyoles en la desarticulació d’una banda que traficava amb menors

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb Europol, han desmantellat una xarxa criminal dedicada principalment al tràfic d’éssers humans i a la sostracció de menors dels centres de protecció, amb destinació a França i Bèlgica. Per a això, utilitzaven autobusos d’empreses ubicades al Marroc, Espanya i França el punt de partida era el Port d’Almeria. L’organització comptava amb una xarxa de captadors especialitzats per nacionalitats: marroquins, algerians, malians i sirians. Un dels seus membres sostreia a menors malians d’un centre de protecció d’Almeria per ser traficats a Europa.

A més, feien servir els autobusos per al tràfic d’haixix, contraban de tabac i espècies cinegètiques, ocultant les mercaderies en buits realitzats per a tal efecte. La investigació ha finalitzat amb la detenció de 29 persones, majoritàriament marroquins. D’aquests, 26 han estat detinguts a Espanya (11 a Almeria, 5 a Múrcia, 3 a Alacant, 3 a Barcelona, ​​2en
València, 1 a Tarragona i 1 a Bilabao) i tres a França. Onze han ingressat a la presó provisional sense fiança. Després de 14 entrades i registres, s’ha intervingut més de 33.000 euros, diversa documentació, material informàtic, més de 200 quilograms d’haixix, un vehicle i un remolc.

La investigació va començar quan la policia de França va comunicar a la Policia Nacional que un ciutadà espanyol havia estat detingut per conduir un autobús on viatjaven 22 immigrants irregulars, entre ells 6 menors de diferents nacionalitats africanes. Es va iniciar un operatiu en diverses ciutats espanyoles amb la finalitat d’identificar els membres d’una organització criminal que estaven afavorint la immigració clandestina fent ús d’empreses d’autobusos ubicades al Marroc, Espanya i França. Es va descobrir que l’administrador únic de les empreses era un ciutadà marroquí, presumpte cap de l’entramat criminal.

Rutes d’Almeria amb destinació a França o Bèlgica

El punt de partida era el Port d’Almeria. Des d’allà, diversos dels detinguts captaven immigrants que acabaven d’arribar a Espanya en pastera o d’una altra forma clandestina. Els oferien portar amb autobús fins a França o Brussel·les cobrant-los fins a tres vegades més que a un passatger regular. Aquests captors formaven grups especialitzats en nacionalitats,
dividint-se en marroquins, algerians, malians i sirians. El grup especialitzat en malians, es dedicava a sostreure menors estrangers no acompanyats d’un centre de protecció d’Almeria. Per fugar-se del centre, els menors empraven la violència contra els treballadors socials.

Igualment a Almeria, l’organització criminal comptava amb els serveis d’una persona que oferia allotjament als immigrants irregulars en els seus pisos a canvi d’una elevada contraprestació econòmica, havent de pagar per dormir amuntegats en habitacions més, els captors controlaven el contraban de tabac, tràfic d’haixix i espècies
cinegètiques al port.

“Taquilles Black”

Des d’Almeria, els autobusos iniciaven dues rutes, una amb destinació a Estrasburg (França) i una altra amb destinació a Brussel·les (Bèlgica). Les dues rutes tenien nombroses parades al llarg de la costa mediterrània per a la pujada de més immigrants. Són les anomenades “taquilles black” i se situaven en hotels o locutoris, coneguts pels immigrants, localitzats a Múrcia,
Alacant, Barcelona i Tarragona. Van arribar a professionalitzar el negoci a les estacions d’autobusos de Madrid, Barcelona i Múrcia comptant amb sòlids contactes criminals que els aconseguien passatgers irregulars i menors estrangers no acompanyats.

Quan s’aproximaven a la frontera entre Espanya i França, extremaban les mesures de seguretat per no ser detectats. Enviaven cotxes llançadora o es sortien en pobles adjacents per evadir el control policial. En arribar a la Jonquera, es baixaven tots els passatgers irregulars i els separaven en grup perquè continuessin amb taxi fins a la primera estació de servei a França, on tornaven a pujar a l’autobús per continuar el viatge.

Diversificació del negoci criminal

Per diversificar el seu negoci i obtenir majors beneficis, l’organització
criminal emprava els autobusos també per al tràfic d’haixix,
contraban de tabac i tràfic d’espècies cinegètiques. Comptava amb una
infraestructura al servei d’altres organitzacions criminals, elevant els
contactes a l’àmbit transnacional. Es van trobar grans quantitats de
diners ocultes en buits dels autobusos.

Per posar fi a l’entramat criminal, es va dissenyar un operatiu policial per
realitzar 14 entrades i registres simultanis en domicilis i locals
assentats pels detinguts: 06:00 a Almeria, tres a Múrcia, una a
Alacant, dos a Barcelona, ​​una a Tarragona i una a França. s’ha
intervingut més de 33.000 euros en efectiu, diversa

Port de Tarragona