Brussel·les considera que Espanya no podia reclamar l’extradició de Valtònyc amb un codi penal posterior als fets

L'Advocat General del TJUE anunciarà les seves conclusions sobre el cas el pròxim 26 de novembre

Foto: Blanca Blay

ACN .- La Comissió Europea ha considerat que Espanya no podia reclamar l’extradició de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, amb un codi penal posterior als fets pels quals va ser condemnat. En la vista oral del cas prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l’executiu europeu s’ha posicionat en línia amb els arguments de la defensa del cantant, defensant que l’estat no va fer correctament l’euroodre automàtica de Valtònyc. Per contra, Espanya, Bèlgica i la fiscalia belga han sostingut durant la vista que el codi penal que cal tenir en compte és el vigent en el moment d’emetre l’euroodre. L’Advocat General del TJUE anunciarà les seves conclusions sobre el cas el pròxim 26 de novembre.
Espanya va demanar l’extradició automàtica del cantant pel delicte d’enaltiment del terrorisme, però la legislació europea només permet aquesta via ràpida per crims castigats a l’estat en qüestió amb almenys tres anys de presó.

Valtònyc va ser condemnat a dos anys de presó pel delicte d’enaltiment del terrorisme amb la llei espanyola del 2012, però quan es va emetre l’euroordre la pena màxima que marcava el codi penal era de tres anys, ja que va ser reformada el 2015.

Els magistrats belgues han preguntat a Luxemburg si es pot aplicar de manera retroactiva el codi penal a l’hora d’activar per la via ràpida una euroordre com va fer Espanya. En concret, volen saber si es pot agafar com a referència la llei penal «en el moment en què es va dictar l’ordre de detenció europea».

Arguments de la CE

L’advocat de la CE, Rudi Troosters, ha defensat que «només el dret concret aplicable» als fets és «rellevant per l’euroodre» i nega que utilitzar la llei del moment de l’emissió pugui ajudar a donar «majors possibilitats d’entrega» d’un condemnat. En aquest cas, la CE ha plantejat un potencial problema de «despenalització» si el cas fos a la inversa, és a dir, que certs estats rebaixin les penes del codi penal per dificultar les extradicions automàtiques per certs delictes.

A més, Troosters ha assegurat que la llei europea sobre euroodres no especifica concretament que s’hagi d’aplicar el codi penal del moment en què s’emet. «Ho hauria d’haver dit clar i precís», reclama.

Port de Tarragona