L’odissea que va acabar amb el rescat d’una madrilenya de 16 anys, retinguda a França contra la seva voluntat per obligar-la a casar-se

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia Francesa, han portat a terme una operació que va culminar amb el rescat d’una menor de 16 anys que es trobava retinguda a França per al seu casament forçós amb un jove major d’edat. La mare de la menor va denunciar que la seva filla havia desaparegut del seu domicili en companyia d’un jove de nacionalitat romanesa, major d’edat, amb el qual havia mantingut una relació a través de les xarxes socials. El jove va viatjar des de França, país en el qual residia amb la seva família, amb la intenció de sostreure a la menor i portar-per casar-se amb ella d’acord als seus costums familiars i culturals. La menor li va comunicar a la seva mare que es trobava al país gal en contra de la seva voluntat i que estava atemorida per les represàlies que la família del jove pogués prendre contra ella o els seus familiars si es negava al matrimoni o fugia.

La mare de la menor va viatjar a França

La investigació va començar quan la mare de la menor va denunciar a la comissaria de Leganés (Madrid) que la seva filla de 16 anys havia desaparegut del seu domicili en companyia d’un jove de nacionalitat romanesa, major d’edat, que havia conegut a través de les xarxes socials. Amb les primeres indagacions, els agents van descobrir que els dos joves s’havien citat el passat mes d’agost per conèixer-se en persona, moment que ell va aprofitar per portar-la amb ell. Després de passar una primera nit en un hotel de Benidorm, van continuar el viatge fins a França. Un cop creuada la frontera, la família del jove va contactar de manera telefònica amb la mare de la menor en repetides ocasions per parlar del casament dels joves, negant-se aquesta en ser la seva filla menor d’edat.

Finalment, la mare de la menor va viatjar a França per tal de veure la seva filla. Després de mantenir una conversa amb la família del jove, en la qual insistien en el matrimoni dels joves, mare i filla van aconseguir veure en privat, i és quan la menor va aprofitar per explicar-li a la seva progenitora que estava a França en contra de la seva voluntat i que el seu desig era tornar a Espanya amb la família. Igualment li va explicar que tenia molta por a la reacció de la família del jove, i al que li poguessin fer-li a ella i la seva família si s’assabentessin que no volia ser-hi.

Ordre Europea de Recerca a les autoritats franceses

Quan la mare va tornar a Espanya, va relatar davant els agents tot el que ha passat i va aportar converses que havia mantingut amb la seva filla a través de WhatsApp. En elles li demanava que no li respongués ja que no la deixaven parlar amb ella i manifestava la seva intenció d’escapar-quant li fos possible. A més, la menor li va facilitar a la seva mare el lloc on es trobava mitjançant la geolocalització del seu telèfon mòbil, ja que no coneixia la direcció dels llocs on es trobava.

En el transcurs de la investigació, es va emetre una ordre europea de Recerca (O.E.I) dirigida a les autoritats franceses per a la localització i protecció de la menor, així com la identificació de les persones que la tenien retinguda. Després de diverses gestions en què els agents van treballar de manera coordinada amb la Policia Francesa, la menor va ser finalment localitzada a França en perfecte estat.

Port de Tarragona