Obren judici oral al jutge acusat d’ordenar la requisa dels mòbils de periodistes a Mallorca

archivo

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha acordat l’obertura de judici oral contra el jutge Miguel Florit per la presumpta comissió de diversos delictes relacionats amb l’ordre de requisar mòbils de periodistes i el control de les seves comunicacions en el marc del cas Cursach .

En un acte notificat aquest matí, el TSJIB també obre judici oral contra l’Estat com a responsable civil subsidiari i fixa una fiança per al jutge de 60.166 euros, per a assegurar les responsabilitats pecuniàries a què pogués haver lloc en aquesta causa. Les acusacions són l’editora de Diari de Mallorca, els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, l’Agència EFE, Europa Press, i l’Associació de Mitjans de la Informació.

Els periodistes i les entitats acusadores reclamen per al jutge 42 anys d’inhabilitació per prevaricació, delicte contra la inviolabilitat del domicili, contra l’exercici del secret professional i el dret a la intimitat i d’intercepció il·legal de comunicacions.

En l’acte, la magistrada Felisa Vidal assegura que del que s’ha actuat «s’infereix que els fets investigats revesteixen els caràcters de delicte i que hi ha indicis racionals de criminalitat contra l’acusat».

Per establir la fiança, la magistrada descarta tenir en compte la petició de 30.000 euros per danys morals que formula un dels periodistes, perquè l’escrit d’acusació no ofereix «un paràmetre objectiu o cap base dels que aquesta quantitat resultés deduïble» en termes de quantificació dels dies de baixa, les possibles seqüeles i els perjudicis professionals.

La jutge considera que no és possible incloure aquesta responsabilitat civil com a partida per fixar la fiança, però sí les quanties que demanen les acusacions com a multa, que ascendeixen a 43.200 euros. A això suma l’estimació d’uns 2.000 euros de les possibles costes, i un terç més com estipula la Llei d’enjudiciament criminal, per fixar la fiança a 60.116 euros.

En l’acte, la jutgessa dóna deu dies a l’acusat perquè presenti escrit de defensa i emplaça l’advocat de l’Estat a personar-se davant el tribunal en 3 dies per lliurar-li l’escrit d’acusació, les actuacions i donar-li altres 10 dies per formular també escrit de defensa.

Contra la interlocutòria d’obertura de judici oral no cap recurs.

Port de Tarragona