La Policia Nacional deté un membre de DAESH que emmagatzemava manuals i tutorials per cometre atemptats

La Policia Nacional han detingut N.E.A de 51 anys a la localitat d’Algesires (Cadis) per la seva presumpta participació en els delictes d’enaltiment, autoadoctrinamiento i per la seva pertinença a l’organització terrorista DAESH. En el desenvolupament de l’operació, que ha comptat amb la col·laboració d’un analista d’Europol, s’ha practicat més el registre del seu domicili.

El detingut, que ha ingressat a la presó provisional sense fiança, mostrava una intensa activitat en xarxes socials i grups de missatgeria dirigida al mateix fi; descarregar i acumular continguts en favor de l’organització terrorista DAESH. Entre el material que emmagatzemava i visionava es trobaven vídeos i manuals destinats a la autocapacitació per cometre atemptats. Tutorials que facilitaven informació detallada per elaborar explosius amb mitjans casolans o com atemptar emprant armes blanques o vehicles.

Va arribar a estar integrat en més d’una vintena de grups de missatgeria de diferents plataformes. Dins d’aquests tenia accés a alguns extremadament exclusius i només aptes per a persones considerades integrants de l’organització. Xats on conversava amb altres membres de DAESH que es trobaven en zona de conflicte.

Menors armats amb iconografia de DAESH com a imatge de perfil

Un exemple del seu nivell de compromís amb les directrius de l’organització és la seva inclusió dins de grups de caràcter molt restringit on s’han abocat les amenaces més recents en castellà contra Espanya i algunes de les seves institucions. Amenaces elaborades per les principals productores de l’aparell propagandístic de DAESH.

Tot el destacat anteriorment, i el fet de no intentar ocultar la seva afinitat per DAESH i sí exterioritzar obertament la seva animositat als valors occidentals, eren un indicatiu de l’amenaça real que suposava el detingut. Sense un treball regular, dedicava la major part del seu dia a accedir de manera compulsiva a aquestes xarxes socials a fi de baixar, emmagatzemar i visionar manuals, vídeos proyihadistas i a difondre les seves opinions en contra d’Occident.

Allunyat del perfil d’altres detinguts més joves que desenvolupaven aquestes conductes delictives a la xarxa, el detingut mostrava un elevat procés de radicalització i un alt estadi de autodoctrinamiento i autocapacitació. De fet, al·ludia al fet que residia a «Al-Andalus», en comptes de a Andalusia i manifestava que «el recuperarien amb l’ajuda d’Al·là». A més, no dubtava a mostrar com a imatge dels seus perfils a Abu Bakr Al Baghdadi, líder d’DAESH, o a menors d’edat armats vestits amb emblemes de l’organització i uniformes paramilitars.

En el registre practicat en el domicili del detingut els agents han intervingut material informàtic per a la seva anàlisi, així com proves de la publicació de la seva banda del jurament d’obediència al califa A Baghdadi i per tant a DAESH. Una mostra més de la seva perillositat, ja que aquest tipus de compromís entre els membres de l’organització que es troben en sòl europeu ha suposat en ocasions el pas previ a la comissió d’atemptats

La investigació s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número tres i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona