Plácido Domingo es retira de la Met Opera de Nova York un dia abans de l’estrena de Macbeth

Plácido Domingo, ovacionat fa unes setmanes a Àustria. / AP

Plácido Domingo s’ha retirat de la Met Opera de Nova York un dia abans de l’estrena de «Macbeth», l’obra amb la qual tornava a un escenari nord-americà després que una vintena de dones l’acusessin d’assetjament sexual. La institució va comunicar que s’ha arribat a un acord amb el tenor perquè s’aparti de l’organització, una decisió que es produeix després de conèixer-se que diversos dels empleats estaven «furiosos» amb l’actuació del cantant.

El tenor, que va recordar en el seu comunicat que ha actuat en la Met Opera durant 51 anys consecutius, ha assenyalat que va sol·licitar la seva retirada a la direcció de l’organització, que ha accedit a la seva petició. «Estic content que, als meus 78 anys, vaig poder cantar en el paper protagonista de ‘Macbeth’ als assajos, que considero la meva última actuació a l’escenari de la Met».

En el passat mes, Domingo va ser acusat de comportament sexual indegut per altres cantants d’òpera i ballarines, davant la qual cosa la Met Opera va anunciar que mantindria l’espectacle programat fins que es coneguessin els resultats d’una investigació per part de l’Òpera de Los Angeles, que dirigeix. «Prenem les acusacions d’assetjament sexual i abús de poder amb serietat extrema», va assenyalar fa més d’un mes en un comunicat l’Òpera Metropolitana de Nova York.

Aquest dimarts, però, la institució apuntava en un altre missatge que «la Met i el senyor Domingo estan d’acord en què havia de retirar-se» amb efecte immediat. Diversos treballadors de la Met s’havien mostrat indignats la setmana passada per que Domingo fora a actuar en l’obra «Macbeth», que s’estrenava aquest dimecres, segons indicava un reportatge de NPR, la ràdio nacional. En concret, apunten que és responsabilitat de la Met Opera respondre a aquesta situació després d’haver acomiadat i denunciat a un dels seus directors d’orquestra més destacats, James Levine, després de ser acusat per diversos homes d’abusos sexuals.

El mitjà va afegir que els empleats de l’òpera novaiorquesa van demanar quedar en l’anonimat per por a represàlies, i tots ells van admetre no haver patit la suposada conducta inapropiada de Domingo. Des que es publiquessin acusacions de 20 dones contra Plácido Domingo, diverses institucions de música clàssica a EUA, com l’Òpera de San Francisco, la de Dallas i la de Filadèlfia, han cancel·lat les seves actuacions, tot i que cap a Europa ha pres decisions similars.

Port de Tarragona