Tres cònsuls honoraris de Barcelona, investigats per la seva presumpta relació amb un clan dedicat al tràfic de drogues i blanqueig de diners

Els Mossos sospiten que una butlleta de loteria premiada amb un milió d’euros és l’origen dels negocis del grup

Foto: Mossos d'Esquadra de Catalunya

Els Mossos d’Esquadra investiguen tres cònsols honoraris de diversos països, establerts a Barcelona, per la seva presumpta relació amb els components d’una organització criminal de caire familiar que han estat detinguts blanqueig de capitals, tràfic de drogues i delictes fiscals. Els arrestats es dedicaven a la compravenda de vehicles de luxe i inversions en immobles, amb diners suposadament procedents del tràfic de drogues. Una altra activitat del grup consistia a processar quantitats industrials de cànem per transformar-lo en oli per comercialitzar. Els investigadors creuen que l’aportació econòmica d’una butlleta de loteria premiada amb un milió d’euros és l’origen del negoci de compravenda de vehicles.

La investigació va començar a principis de l’any 2017, després de detectar que un home vinculat a aquest clan familiar havia posat en funcionament un negoci de compravenda de vehicles de luxe a Barcelona.

Els investigadors van detectar un entramat empresarial controlat per aquest clan criminal, directament o a través de testaferros. També els van vincular a l’adquisició d’immobles de luxe sense que aquestes persones disposessin d’ingressos lícits i declarats que els permetessin afrontar aquestes inversions.

Segons la policia, un dels líders del clan tenia relació amb cònsols honoraris de diversos països europeus i africans establerts a Barcelona. Un d’ells va posar en marxa, segons la investigació, una màquina industrial dissenyada per processar quantitats industrials de cànem i transformar-lo en oli, amb la posterior voluntat de comercialitzar-lo.

La fabricació d’aquest dispositiu industrial de grans dimensions va ser una petició que van fer a un enginyer espanyol i es va poder intervenir a Astúries abans que la posessin en marxa en fase de proves.

Aquesta maquinària industrial va tenir un cost de producció de 300.000 euros i el seu procés de construcció va durar dos anys. Era capaç de transformar 400 quilograms de cànem en 40 litres d’oli pur en menys de dotze hores a partir de processos mecànics i químics.

A més de les quatre detencions, els agents han pogut vincular deu persones més a la trama criminal i s’han pogut bloquejar vehicles de luxe, un vaixell i patrimoni immobiliari, a més d’intervenir d’armes de foc i més de 200.000 euros en efectiu.

Els investigadors creuen que l’aportació econòmica d’una butlleta de loteria premiada amb un milió d’euros podria ser l’origen del negoci de compravenda de vehicles. Aquesta aportació la va fer un dels investigats que podria haver blanquejat els diners d’aquesta operació amb la compra de la butlleta premiada a una tercera persona.

L’operació, que continua oberta, s’ha fet en coordinació amb el Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona i la Fiscalia de Crim Organitzat Provincial de Barcelona. L’Agència Estatal d’Administració Tributària ha col·laborat en la investigació pel possible frau de l’IVA en els diversos exercicis fiscals en el negoci d’importació dels vehicles de luxe.

Els detinguts, tots quatre de nacionalitat espanyola, van passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona