Familiars, veïns i mossos diuen que no semblava que la infanticida de Gràcia hagués parit

La mare de l'acusada, declarant durant el judici amb jurat per infanticidi / Pol Solà

ACN.- Els pares, l’avi matern i diversos mossos d’esquadra han explicat aquest dimarts que la noia que va llençar el seu nadó acabat de néixer per la finestra a Barcelona el juny del 2018 no semblava que hagués acabat de parir. També ho van dir diversos veïns a la policia. De fet, segons han explicat durant el judici amb jurat popular a l’Audiència de Barcelona, ningú va notar que la noia, d’uns 53 quilos i talla 38 de pantaló, estava embarassada de gairebé nou mesos. Fins quatre dies després del part, quan ella mateixa va admetre els fets, ningú va sospitar que hauria parit. Quan va ser arrestada, la jove, de 18 anys, semblava «calmada» i com si «hagués assumit» el que havia fet. Fins i tot, va admetre que aniria a presó, cosa que va sorprendre els agents.
En la segona jornada del judici amb jurat han declarat les tres persones que convivien amb la noia al mateix cinquè pis del carrer Roger de Flor 229: els seus pares i l’avi matern. La mare ha explicat que quan es va quedar embarassada de l’acusada s’estava divorciant del seu marit i per no decebre a la seva mare li va posar a la nena el cognom de l’exmarit, tot i que sabia que el pare biològic era un altre home, amb qui ha conviscut des d’aleshores.

La dona i la seva filla no han parlat mai d’aquesta qüestió i tampoc de temes sexuals o ginecològics. La noia passava moltes hores amb la seva àvia materna, perquè els seus pares treballaven els caps de setmana, i això la va unir molt a ella. Quan l’àvia va morir el desembre del 2016 tant la noia acusada com la seva mare, i filla de la morta, ho van passar molt malament, però no van acudir a psicoteràpia.

Segons la mare, la seva filla «és una bona persona» i no havia donat mai problemes a l’escola ni amb els amics. Ni ella ni el pare de la noia van sospitar que s’havia quedat embarassada, ja que fins i tot la noia anava per casa amb roba interior i no li van veure panxa. Tampoc van veure que canviés de roba per dissimular-la. De fet, la mare ha explicat que durant els últims mesos la noia li havia anat mostrant compreses amb sang de la menstruació.

Aquell diumenge 10 de juny tots tres van dinar fora de casa amb l’avi matern i els avis paterns. Els pares van deixar l’avi matern i la noia a casa seva i van dur els altres avis al seu domicili. Mentrestant la noia es va dutxar, moment en el qual potser va tenir el part. Va demanar ajuda a la seva mare per missatge de telèfon, i la mare va pensar que era pels dolors d’esquena habituals de la seva filla. Quan van arribar els pares a casa, la noia es trobava millor, però va dir que estava una mica marejada i va tornar a la dutxa. Va ser aleshores, al cap de pocs minuts, quan els pares van sentir un fort cop al lavabo, i van trobar la noia a terra, mig desmaiada i amb sang a les cames, però es va recuperar fàcilment.

Segons els pares, la sang era l’habitual d’una menstruació, però la mare ha admès que va netejar el terra amb una tovallola que després va llençar. En canvi, els forenses de la policia científica han explicat que les restes de sang eren importants i hi havia esquitxades per la part baixa de les parets, la dutxa i altres zones. Tots els testimonis han afirmat que no van trobar més restes orgàniques.

L’endemà, dilluns 11, la noia va estar tranquil·la i normal. El dimarts 12 al matí una veïna del bloc del costat va veure el que semblava un nadó mort al fons del celobert. La policia hi va acudir, va confirmar la macabra troballa, el nadó amb el cordó umbilical però sense la placenta, i va començar a investigar totes les dones en edat fèrtil de tots els pisos que tenien accés al celobert, que pertanyien a dos blocs diferents.

La noia va atendre sola quatre agents a casa, que no van sospitar res, i semblava un punt nerviosa però l’habitual en una visita policial a domicili. En cap moment va semblar que amagués res i va col·laborar plenament. La noia va parlar de la qüestió amb la seva mare, però no li van donar més importància.

El dijous 14 al matí, la noia, plorant, va trucar la seva mare a la feina i li va dir que creia que havia estat ella l’autora del crim. «No sé què ha passat, no sé què he fet, tinc por», li va dir la noia a la seva mare. La dona va sortir de la feina, va anar cap a casa i mentrestant va trucar els Mossos.

Quan la policia va arribar, la mare estava molt nerviosa i recriminant els fets a la noia. Quan els mossos van poder parlar a soles amb l’acusada, aquesta va admetre els fets i va explicar que ho havia fet per «por» a que els seus pares sabessin que havia estat embarassada. En tot cas, «no estava inquieta, era com si hagués assumit els fets», ha explicat l’agent que la va detenir. La mossa es va sorprendre per aquesta reacció i pel fet que admetés que probablement aniria a presó.

Preguntats pels seus telèfons mòbils, els pares han dit que ells no van esborrar ni missatges ni fotos dels seus aparells ni dels de la seva filla, però no han pogut explicar com és que es van trobar sense molts arxius. La mare sí que ha reconegut que van trobar-hi molts contactes de nois.

Preguntada per la defensa, la mare ha admès que s’havia equivocat en no parlar amb la seva filla del cognom canviat o de temes ginecològics, de no acudir a psicoteràpia amb ella quan va morir l’àvia i sobretot ha lamentat no haver detectat l’embaràs de la noia. En tot cas, creu que la noia abans dels fets «vivia en el seu món» i estava un punt sobreprotegida. Ara, després dels fets i de més d’un any de presó preventiva, creu que ha «madurat» i «és més conscient» del món on viu.

La noia que va defenestrar el seu nadó a Barcelona diu que no recorda haver estat embarassada ni haver parit

 

Port de Tarragona