Els psicòlegs diuen que la infanticida de Gràcia no té cap malaltia mental tot i estar sempre «a la defensiva»

Una psicoanalista contractada per la defensa diu que potser pateix neurosi derivada de problemes familiars, que té una edat emocional de cinc anys i que no sap decidir

Sala de vistes on es fa el judici, amb els psicòlegs forenses declarant. / Pol Solà

ACN Barcelona .- Diversos psicòlegs i psiquiatres forenses han assegurat aquest dimecres que la noia que va tirar el seu nadó acabat de néixer per un celobert el juny del 2018 a Barcelona no pateix cap malaltia mental ni cap problema que expliqui les suposades llacunes de memòria que l’acusada diu que pateix. D’aquesta manera, han desvirtuat bona part de l’explicació de la noia i la seva defensa, que al·legaven que la noia no sabia que estava embarassada i a més no recordava molts episodis d’aquells mesos, com el mateix part solitari al bany de casa seva. En canvi, una psicoanalista contractada per la seva família sí que ha dit que la noia pateix una caracteropatia severa derivada dels problemes familiars i de la mort de la seva àvia el desembre del 2016 que alhora tapa una neurosi. De fet, ha arribat a dir que el nadó, per a la mare, era un «objecte extern, estrany, perillós, que es va treure de sobre».
En la tercera sessió del judici amb jurat a l’Audiència de Barcelona s’ha intentat dilucidar si la noia era conscient dels seus actes quan va parir sola i va llençar el nadó per la finestra. La fiscalia creu que sí que era conscient, i s’ha basat en els nombrosos informes dels psicòlegs i psiquiatres que van atendre la noia tot just ser detinguda i les setmanes i mesos posteriors. No van detectar que prengués drogues ni tingués cap malaltia mental.

Segons els forenses de l’Hospital de Sant Pau i de l’Institut de Medicina Legal que la van tractar, la psicosi puntual o asimptomàtica no existeix i la noia tampoc presenta cap trastorn que justifiqui les pèrdues de memòria. No obstant, sí que han admès que inicialment presentava una «nebulosa» mental i de memòria fruit del «xoc emocional» del part i la detenció policial. El test de personalitat i d’intel·ligència va donar valors normals.

El que sí que van notar va ser una actitud «formalment col·laboradora» però en el fons «evitativa i defensiva», donant «explicacions poc profundes» perquè no volia que res la perjudiqués, i amb «apatia severa».

Aquests trets del caràcter coincideixen amb els que ha detectat una psicoanalista contractada per la família i que ha tractat la noia des d’aleshores fins ara. Ha descartat la psicosi, però sí que ha diagnosticat que la noia té una caracteropatia severa que amaga una neurosi. És a dir, el fet que la seva àvia materna obligués a la seva mare a posar-li a l’acusada el cognom del seu exmarit, en comptes del del pare biològic, i que la qüestió hagi provocat discussions familiars però sense arribar al fons de l’assumpte, haurien fet aflorar un caràcter molt defensiu, obedient però amb poca iniciativa i amb característiques emocionals d’una nena d’entre tres i cinc anys. Aquest tret del seu caràcter ha marcat tota la seva personalitat de nena i adolescent i ha amagat una neurosi posterior per la mort de la seva àvia materna, amb qui estava molt unida i que era el seu gran referent, i l’embaràs, que va assumir inconscientment però conscientment el negava.

La noia, segons aquesta psicoanalista, no té sentiment de culpa, pena o vergonya pel que va fer al nadó, sinó un sentiment de «culpa vella per haver nascut i provocat un conflicte familiar».

Un dels forenses sí que ha explicat que l’última regla l’havia tingut el setembre del 2017, just abans de quedar-se embarassada, versió que contradiria la noia, que va dir dilluns que no ho recordava, i també a la seva mare, que va afirmar haver vist pèrdues de sang durant tots aquells mesos.

La psicoanalista també ha desmentit la noia, ja que ha explicat que l’acusada va dir al pare de la criatura que s’havia quedat embarassada. Quan aquest va dir que mentia, en comptes d’avortar, va decidir negar l’evidència. Per això, considera que no va ser conscient de l’embaràs, excepte moments puntuals de «lucidesa». En el moment del part, va sentir com un «objecte extern, estrany i perillós» li sortia del cos, i per això se’n va desfer.

Els diversos forenses que han declarat anteriorment, han explicat que la nena va néixer viva i plena de salut, i va morir esclafada al terra per la caiguda des de més de 22 metres. El cadàver encara duia el cordó umbilical, però no es va trobar la placenta, que han explicat que pesa prop d’un quilo i es desprèn de la mare al cap de deu minuts d’haver parit. També han explicat que habitualment les embarassades s’engreixen un mínim de cinc quilos.

Familiars, veïns i mossos diuen que no semblava que la infanticida de Gràcia hagués parit

La noia que va defenestrar el seu nadó a Barcelona diu que no recorda haver estat embarassada ni haver parit

Port de Tarragona