Detenen tres components d’una banda que es van disfressar per robar 14 ecògrafs i 2 endoscopis a l’hospital de Sagunt

Efectius de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada al robatori de material mèdic especialitzat, valorat en 250.000 euros. Els agents van detenir a Madrid els tres presumptes autors d’un robatori comès a l’hospital valencià de Sagunt, el mateix dia en què es van produir els fets, i van recuperar tot el material sostret. Les detencions s’emmarquen dins d’una macrooperació desenvolupada a tot Europa, coordinada per l’Europol, centrada en la investigació d’aquest tipus de grups delictius que han originat pèrdues per més de 60 milions d’euros. Aquesta organització operava en cèl·lules itinerants, d’entre tres i sis membres, que viatjaven per tot Europa per robar endoscopis que posteriorment enviaven a Sud-amèrica -principalment a Colòmbia-.

Cèl·lules itinerants

La investigació va començar quan els agents van acreditar l’existència de diversos grups que, de manera organitzada, s’estaven dedicant presumptament a la sostracció de material mèdic especialitzat, principalment endoscopis. Així mateix, van detectar que l’organització enviava el material sostret, de gran valor econòmic en el mercat, per paqueteria a Sud-amèrica -principalment a Colòmbia-.

Els agents van observar que es tractava d’una organització de caràcter internacional, format per diversos grups de caràcter itinerant, l’àmbit d’actuació s’estenia, a més d’Espanya, a diversos països de la Unió Europea com Portugal, França, Alemanya i Dinamarca.

La internacionalització de l’activitat criminal va permetre als investigadors, gràcies als mecanismes de cooperació internacional i la col·laboració de l’Europol, la identificació d’un fenomen que estava afectant des de 2013 a més d’una dotzena de països de la Unió Europea. L’organització s’havia especialitzat a robar material mèdic a hospitals, policlínicas i centres de salut. Així mateix, els agents estimen que, amb les sostraccions, havien generat un perjudici aproximat de 60 milions d’euros, a més de la interrupció dels tractaments en aquells hospitals que havien estat objecte de robatori.

Després de diverses gestions, els investigadors van advertir que es tractava d’una organització que operava en cèl·lules itinerants, d’entre tres i sis membres, que viatjaven per tot Europa. Els membres de l’entramat s’allotjaven en allotjaments llogats, de vegades per llargues temporades de fins a sis mesos, i utilitzaven cotxes de lloguer en els seus desplaçaments amb els que recorrien llargues distàncies de milers de quilòmetres. A més, generalment es tractava de ciutadans colombians que, habitualment, utilitzaven documentació falsa per eludir possibles prohibicions d’entrada en territori Schengen per la comissió de delictes similars en territori d’altres països membres.

El passat mes de febrer els agents van dur a terme la primera fase d’explotació de l’operació, que va finalitzar amb la desarticulació de la cèl·lula que operava a Europa i amb la detenció simultània de quatre dels seus membres a Dinamarca i dos a Espanya. A aquests es van sumar altres dos detinguts el passat mes de setembre.

Desarticulació d’un nou grup criminal que operava en el llevant espanyol i detenció dels seus tres membres

Els agents van detectar la presència d’un nou grup criminal operant a Espanya, concretament a la zona del llevant. Després de diverses gestions, els investigadors van acreditar com els ara detinguts accedien a diversos hospitals de la costa llevantina adoptant extraordinàries mesures de seguretat. En alguns casos amagaven el seu rostre per evitar ser reconeguts, és el cas d’una de les detingudes que es cobria el cap amb un mocador com si d’un vel islàmic es tractés.

L’objectiu de les esmentades visites era realitzar estudis previs sobre els centres hospitalaris; avaluaven les mesures de seguretat existents, com ara la presència de vigilants o càmeres de vídeo vigilància, així com la localització dels accessos a les sales en què es guardava el material objecte de robatori. De l’estudi d’aquests i altres factors, com l’afluència de pacients, triaven la data i lloc de les seves robatoris al mateix temps que minimitzaven els riscos als que anaven a exposar-se.

El dia de la comissió del robatori, els detinguts van acudir proveïts d’elements de disfressa per passar desapercebuts, com ara gorres i fins i tot un mocador que simulava un vel islàmic. Així mateix, van utilitzar maletes de viatge, en què van ocultar els aparells sostrets, per abandonar el lloc sense cridar l’atenció.

Detinguts a Madrid el mateix dia que van cometre un robatori a Sagunt

Els ara detinguts van accedir a l’Hospital de Sagunt (València) i -després fracturar les portes que franquejaven l’accés a les àrees d’Endoscòpia, Exploració Pneumològica i Neurofisiología- van inutilitzar els sistemes d’alarma, arribant a arrencar les càmeres de vídeo vigilància instal·lades a fi d’evitar la seva identificació. Finalment, es van apoderar de divers material mèdic tècnic especialitzat de gran valor.

Gràcies a la coordinació policial i de la ràpida intervenció dels agents, els presumptes autors del robatori van ser detinguts a Madrid el mateix dia en què es va produir. Així mateix, el material mèdic sostret, que els responsables del centre mèdic valoren en 250.000 euros, va ser recuperat en la seva totalitat.

La investigació continua oberta i no es descarten noves fases d’explotació de l’operació per tal de desmantellar completament les estructures socioeconòmiques de l’organització.

Port de Tarragona